Як випікати з рослинним молоком (Фото: freepik/jcomp)
Текстура та смак — це не єдине, що важливо.
Якщо ви читаєте цю статтю, то, швидше за все, у вас уже є улюблене рослинне молоко для вашої ранкової чашки кави чи чаю, будь то вершкове вівсяне чи горіхове кокосове. Але коли справа доходить до випічки, вам потрібно думати не тільки про текстуру та смак. Торти, кекси, млинці, печиво, пироги з заварним кремом, збагачений хліб або булочки — все це може залежати від молока для зволоження, підрум’янювання та структури.
Взагалі, ви можете замінити рослинним коров’яче молоко один до одного в рецепті, але ви досягнете більшого успіху з певними видами. Ось усе, що потрібно знати про випічку з рослинним молоком.
Щоб отримати чудові результати, замініть у своїх рецептах коров’яче на несолодке соєве молоко один до одного. Цей альтернативний продукт виготовлений шляхом замочування, подрібнення, кип’ятіння та фільтрування соєвих бобів, і має кілька переваг. З вісьмома грамами білка та чотирма грамами жиру на порцію це приблизно настільки ж поживно подібне до незбираного та знежиреного молока. Це також одна з небагатьох альтернатив, яка має густу кремову консистенцію. Обирайте несолодкий сорт без додатків, він не принесе жодних сильних або сторонніх смаків вашій випічці.
Воно виготовляється шляхом екстрагування горохового білка з жовтого горошку, потім замочування та змішування з водою, і є ще одним хорошим варіантом для випікання. Причина, по якій ми понизили його до статусу «друге місце», полягає в тому, що воно має тенденцію бути рідкішим і більш водянистим за консистенцією, ніж цільне або навіть молоко зі зниженим вмістом жиру. Воно чудово працює з такими стравами, як мафіни або млинці, але може вплинути на консистенцію тіста, яке потребує більш специфічної гідратації, як тісто для хліба та печива. Якщо ви використовуєте горохове молоко, переконайтеся, що вибираєте несолодкий сорт без смаку.
Якщо ваша мета — імітувати функціональні якості молока в рецепті випічки, постарайтеся якомога точніше відповідати його харчовому складу. Найголовніше, подивіться на вміст білка та жиру у вашому альтернативному молоці — це поживні речовини, які найбільше впливатимуть на структуру, консистенцію, зовнішній вигляд і відчуття в роті. Більшість молочних продуктів містить приблизно вісім грамів білка на порцію; вміст жиру залежатиме від того, знежирене, нежирне чи незбиране молоко, але може коливатися від нуля до восьми грамів жиру.
Деякі бренди можуть додавати ароматизатори, сіль та/або підсолоджувачі до своїх продуктів, щоб посилити або замаскувати інші смаки. Ці добавки важливі для випічки, оскільки доданий цукор може сприяти підрум’яненню, а ароматизатори можуть заважати іншим смакам у вашому рецепті. Щоб отримати результати, найближчі до звичайного молока, спробуйте знайти альтернативи, у складі яких не вказано смакових добавок. Також майте на увазі, що деякі, як-от вівсяне, природно солодкі і можуть додати солодкості вашому рецепту.
Деякі бренди додають жири (наприклад, соняшникову чи ріпакову олію), камеді (наприклад, гелланову) або емульгатори у свої продукти, щоб покращити смакові відчуття, загальну кремоподібність і стабільність, що запобігає їх розшаруванню. Ці інгредієнти, як правило, роблять альтернативи густішими та стабільнішими, що сприяє структурі випічки. Загалом, види рослинного молока, які досягають консистенції незбираного або зі зниженим вмістом жиру за допомогою цих добавок, є кращими варіантами, ніж більш рідкі без них.
Підсумок: читайте етикетки, замінюючи молочні продукти альтернативами. Вони розкажуть вам майже все, що потрібно знати, щоб здійснювати розумні заміни.