Четвер, 8 Травня, 2025

BREAKING

Здоровʼя

Учені знайшли закуску №1 для захисту вашого зору

Учені знайшли закуску №1 для захисту вашого зору

Дослідники виявили корисну закуску, здатну захистити зір. Згідно з новим дослідженням, щоденне вживання приблизно 50-60 фісташок значно підвищує рівень пігментів в очах, що захищають від пошкоджень “синім світлом”, особливо з віком, пише Best Life.

У січні в журналі Journal of Nutrition було опубліковано роботу, в якій команда вчених перевірила, як лютеїн, що міститься у фісташках, – сполука з антиоксидантними властивостями – впливає на зір.

У дослідженні брали участь 36 осіб віком від 40 до 70 років із низьким вмістом лютеїну в раціоні. Їх розділили на дві групи: одна їла щонайменше 50 грамів несолоних фісташок на день, інша продовжувала харчуватися як зазвичай. Протягом 12 тижнів дослідники оцінювали здоров’я очей учасників за допомогою методу гетерохроматичної флікер-фотометрії для вимірювання оптичної щільності макулярного пігменту (MPOD) у сітківці.

Ці пігменти виконують захисну функцію, діючи як природні сонячні окуляри, які блокують шкідливе синє світло. З часом втрата цих пігментів може призвести до вікової макулодистрофії – однієї з головних причин сліпоти в людей похилого віку. Окрім стану зору, вчені також відстежували рівень лютеїну в крові учасників.

Що показали результати

Уже до середини дослідження у групи, яка вживала фісташки, було зафіксовано помітне зростання рівня MPOD і підвищення вмісту лютеїну в крові. Ці показники зберігалися аж до 12-го тижня, що свідчить про стабільний позитивний ефект.

Учасники з контрольної групи, які не змінили раціон, поліпшень не продемонстрували. “Наші висновки показують, що фісташки можуть приносити відчутну користь для здоров’я очей”, – зазначила докторка філософії, нейропсихологиня та провідна авторка дослідження Теммі Скотт.

Чому фісташки – вдале джерело лютеїну

Парадоксально, але фісташки не є лідерами за вмістом лютеїну серед продуктів. Однак вони вигідно вирізняються тим, що містять натуральні жири, які сприяють засвоєнню цього антиоксиданту.

“Лютеїн міститься також в авокадо і темній листовій зелені. Але для його ефективного засвоєння необхідні жири, як-от горіхи, насіння, олії або жирна риба – наприклад, лосось”, – пояснює дієтологиня-кардіологиня Мішель Раутенштайн. Фісташки забезпечують поєднання потрібних жирів і лютеїну в одній зручній формі, роблячи їх простою і корисною закускою.

Додавши всього жменю фісташок у щоденний раціон, ви зможете підвищити споживання лютеїну, що вкрай важливо для захисту очей.

Додаткові корисні властивості лютеїну

Крім користі для зору, лютеїн може позитивно впливати на мозок. За словами доктора Елізабет Джонсон, яка брала участь у дослідженні, “лютеїн проникає через гематоенцефалічний бар’єр, допомагаючи знижувати окислювальний стрес і запалення”.

Крім того, лютеїн може підтримувати здоров’я шкіри, серця і всього організму. Це жиророзчинний антиоксидант, що має потужну протизапальну дію.

Інші новини зі сфери здоров’я

Раніше УНІАН повідомляв, що через зміни клімату Європі загрожує грибок-вбивця. Аспергіллус (Aspergillus) – це тип плісняви, який у людей може спричинити проблеми з легенями та диханням. Він потенційно здатний інфікувати мільйони людей на рік…

Крім того, у Тайвані вперше у світі успішно пересадили серце, яке не зупинялося ні на секунду. Завдяки тому, що серце безперервно перекачує насичену киснем кров протягом усього процесу, вдалося встановити стандарт у кардіохірургії.

Інше в категорії

Завантажити більше Завантаження...Більше нема статей