Більша кількість флавоноїдів у раціоні пов’язана з нижчим ризиком хронічних захворювань і ранньої смерті.
Додавання деяких продуктів до вашого раціону може стати ключем до більш здорового і довгого життя. Про це свідчать дані нового дослідження, опублікованого в Nature Food, яке показує, що більша кількість і різноманітність флавоноїдів у раціоні пов’язана з нижчим ризиком хронічних захворювань і ранньої смерті. Продукти з високим вмістом флавоноїдів включають чай, чорницю, полуницю, апельсини, яблука, виноград і темний шоколад.
Як пише Newsweek, дослідники з Університету Квінс у Белфасті, Університету Едіт Коуен у Перті, Віденського медичного університету та Віденського університету відстежували 124 805 дорослих у віці від 40 до 70 років упродовж понад десяти років.
Їхні результати засвідчили, що люди, які споживали найбільшу кількість і різноманітність продуктів, багатих на флавоноїди, мали на 6-20 відсотків нижчий ризик розвитку серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу, раку, респіраторних захворювань і нейродегенеративних захворювань, а також нижчий ризик смерті від будь-якої причини.
“Прийом флавоноїдів у кількості близько 500 міліграмів на день був пов’язаний із 16-відсотковим зниженням ризику смертності від усіх причин, а також приблизно на 10 відсотків нижчим ризиком серцево-судинних захворювань, діабету 2 типу та респіраторних захворювань”, – співавтор дослідження Бенджамін Парментер.
Це приблизно відповідає кількості флавоноїдів, яка міститься у двох чашках чаю.
При цьому дослідження встановило, що ті, хто споживав велику різноманітність флавоноїдів, мали ще нижчий ризик цих захворювань. Дослідження вказує на те, що краще вживати в їжу низку продуктів, багатих на флавоноїди, аніж, наприклад, лише чай, бо різні флавоноїди містяться в різних продуктах.
Раніше дослідження показало, що споживання високоякісних вуглеводів у середньому віці пов’язане зі здоровішим старінням.