Дізнайтеся, чи є у топленого масла гхі доведена користь для здоров’я.
Топлене вершкове масло дуже популярне в Індії і називається також “масло гхі”. Індійська народна медицина аюрверда вважає цей продукт чудо-засобом від усіх хвороб. Але чи є реальні наукові дані про його користь? І як приготувати гхі самостійно?
Ми розібралися, що краще – топлене чи вершкове масло, і які є переваги в кожного виду. Пам’ятайте, що обидва ці продукти є жирними та висококалорійними, і переїдати їх у будь-якому разі не варто.
Топлене вершкове масло – користь і шкода
Про вплив цього інгредієнта на здоров’я розповіло видання WebMD. Гхі повільно готують на слабкому вогні, після чого з нього випаровується лактоза і залишаються жирні частинки. Його калорійність сягає майже 900 ккал на 100 г.
Оскільки топлене масло майже на 100% складається з жиру, зловживання ним несе шкоду для серцево-судинної системи та печінки. Люди, які часто їдять продукт, мають підвищений ризик ішемічної хвороби серця, попереджає сайт QuackWatch.
Але не варто демонізувати масло гхі – користь від нього теж є. По-перше, воно має вищу температуру димлення і не шкідливе для приготування їжі, тоді як на звичайному вершковому смажити не можна. По-друге, топлене масло можна використовувати кілька разів, а вершкове – тільки один, інакше воно стане канцерогеном.
Гхі містить багато вітамінів, корисних жирів та антиоксидантів. У невеликій кількості його вживання знижує рівень шкідливого холестерину, а також покращує стан шкіри. Продукт нешкідливий для людей із непереносимістю лактози.
Як приготувати топлене вершкове масло вдома
Хоча користь топленого масла не така однозначна, як стверджує аюрверда, за смаковими якостями воно точно виграє. З правильним приготуванням воно набуває приємного карамельно-горіхового смаку. Його можна додавати в кашу, бутерброди, супи, випічку.
Ось як розтопити вершкове масло, щоб вийшло топлене: продукт жирністю щонайменше 80% (можна домашній) покладіть у каструлю з товстим дном. Готуйте на мінімальному вогні 40-60 хвилин, періодично помішуючи. Дочекайтеся, поки страва не розділиться на прозору рідину і каламутний осад. Потім процідіть у чисту банку через марлю, складену в 4 шари.
З 200 г звичайного масла вийде близько 170 г гхі. Зберігається воно довше – близько 1 місяця за кімнатної температури.