У цьому продукті багато клітковини, омега-3 жирних кислот і антиоксидантів, які сприяють покращенню здоров’я.
Насіння чіа корисне для здоров’я кісток, кишківника та серцево-судинної системи. Також воно має серйозну поживну цінність, зокрема у ньому високий вміст клітковини, протизапальних омега-3 жирних кислот, антиоксидантів. До того ж цей продукт може сприяти контролю ваги. Про це пише Health.
Видання назвало шість переваг насіння чіа для здоров’я.
1. Підтримує здоров’я кишківника
Усього дві столові ложки насіння чіа можуть забезпечити близько 35% вашої добової потреби у клітковині, яка сприяє регулярному та комфортному випорожненню кишківника. Також цей продукт допомагає розмножуватися корисним бактеріям у кишківнику, що може знизити ризик діабету і серцевих захворювань.
Насіння чіа містить омега-3 жирні кислоти й поліфеноли, що допомагають зменшити запалення кишківника. Воно багате на антиоксидантний мінерал селен і є гарним джерелом кальцію і цинку, яких часто не вистачає людям із розладами травлення.
2. Підтримує здоров’я серця
Насіння чіа є чудовим джерелом поживних речовин, які зменшують фактори ризику серцевих захворювань.
Також насіння чіа є чудовим джерелом магнію та білка, які допомагають при гіпертонії – високому кров’яному тиску. Одне з досліджень показало, що ті, хто споживав 40 грамів насіння чіа щодня протягом 12 тижнів, відчували значне зниження кров’яного тиску порівняно з тими, хто цього не робив.
Омега-3 жирні кислоти в насінні чіа можуть зменшити запалення в стінках кровоносних судин, що також може допомогти знизити кров’яний тиск.
3. Насичує організм антиоксидантами
Насіння чіа багате на антиоксиданти – молекули, які допомагають запобігти пошкодженню клітин і тканин. До них належать кверцетин – антиоксидант з імуностимулюючими та протизапальними властивостями, а також хлорогенова кислота, яка пов’язана зі зниженням ризику гіпертонії.
4. Підтримує здоров’я кісток
Насіння чіа є гарним джерелом кальцію, особливо для людей, яким протипоказані інші джерела кальцію, такиі як молочні продукти. Воно також багате на інші мінерали, що підтримують здоров’я кісток, зокрема фосфор і магній.
5. Сприяє насиченню та метаболічному здоров’ю
Насіння чіа дуже багате на клітковину, а також воно містить певну кількість рослинного білка. Чіа допомагає уповільнити травлення та запобігти різкому підвищенню рівня цукру в крові після їжі. Воно також довше підтримує відчуття ситості, завдяки чому ви споживаєте менше калорій.
6. Підтримує здоровий рівень цукру у крові
Високий вміст клітковини в насінні чіа може сприяти регулюванню рівня цукру в крові. Оскільки клітковина не засвоюється організмом, продукти з її високим вмістом не викликають стрибків цукру в крові, як інші вуглеводи (з низьким вмістом клітковини). Це може бути корисним для людей з діабетом другого типу – станом, при якому організм неправильно використовує інсулін, що призводить до накопичення цукру в крові.
Чи може нашкодити насіння чіа
Насіння чіа, як правило, безпечне та добре переноситься при помірному вживанні. Однак через високий вміст клітковини воно може спричинити розлад травлення, зокрема викликати діарею та здуття живота. Тим, хто не звик їсти продукти з високим вмістом клітковини, дієтологи радять поступово збільшувати їх споживання та пити багато води.
Також насіння чіа не варто вживати тим, у кого на нього алергія, щоб уникнути таких реакцій, як висип, свербіж, утруднене дихання.
Насіння чіа може становити небезпеку для людей із труднощами ковтання. Оскільки воно під впливом рідини набухає й набуває густої, липкої консистенції, то може застрягнути у стравоході. Щоб запобігти цьому, дайте насінню чіа повністю набухнути в рідині, перш ніж його вживати.
Як вживати насіння чіа
• Змішайте його з молоком і дайте загуснути – отримаєте пудинг із чіа.
• Додайте насіння до йогурту або вівсяної каші.
• Змішайте його у смузі.
• Додайте насіння чіа до домашньої випічки, такої як хліб та мафіни.
• Використовуйте борошно з чіа у випічці.
• Додайте насіння чіа до домашньої граноли чи енергетичних батончиків.
• Розігрійте насіння чіа у каструлі зі свіжими або замороженими ягодами, щоб приготувати варення з чіа з низьким вмістом цукру.
• Додайте насіння до салатів або заправки для салату.
• Використовуйте начіння як начинку для тосту з авокадо або тосту з бананом та арахісовою пастою.
Раніше УНІАН розповідав, кому шкодить кориця. Учені з’ясували, що циннамальдегід, що міститься у цій приправі, може виводити з організму деякі ліки, знижуючи їхню ефективність. Це попередження стосується тих людей, які вживають корицю у великих дозах і при цьому приймають на посртійній основі ліки від таких хронічних захворювани, як гіпертонія, діабет, артрит, астма, ожиріння, ВІЛ, СНІД.
Водночас дослідники наголосили, що олія кориці, яка зазвичай використовується в кулінарії та для виробництва косметичних засобів, не становить жодного ризику.