Цей продукт має величезну кількість переваг для здоров’я, але є один момент, на який слід зважати, додаючи оливкову олію в раціон.
Заміна насичених жирів, таких як кокосова олія, оливковою – розумний вибір для поліпшення здоров’я, пише Verywellhealth.
1. Захищає від серцевих захворювань
Дослідження показують, що люди, які споживають понад половину столової ложки оливкової олії на день, мають на 18% нижчий ризик ішемічної хвороби серця і на 14% нижчий ризик будь-якого серцевого захворювання.
2. Може допомогти запобігти інсульту
Оливкова олія може допомогти захистити від інсульту, знижуючи артеріальний тиск і рівень холестерину. В одному огляді було виявлено, що вживання 1,5-2,2 столових ложок оливкової олії на день може знизити ризик серцевих захворювань та інсульту.
Дослідження показують, що люди, які вживали її як основне джерело жиру після інсульту, мали хороші результати через три місяці.
3. Може боротися з хворобою Альцгеймера
Дослідження показали, що фенольні сполуки в оливковій олії першого віджиму можуть допомогти запобігти або контролювати хворобу Альцгеймера, зменшуючи бета-амілоїдні бляшки.
Оливкова олія також може допомогти при хворобі Альцгеймера, пригнічуючи запалення мозку, захищаючи його від шкідливих речовин і знижуючи окислювальний стрес.
4. Може знижувати ризик діабету 2 типу
Огляд досліджень пов’язує більш високе споживання оливкової олії зі зниженням ризику діабету 2 типу. Інші дослідження показали, що оливкова олія, особливо першого віджиму, покращує контроль цукру в крові в людей із діабетом 2 типу. Вважається, що ці ефекти зумовлені корисними жирами та фенольними сполуками оливкової олії.
5 Допомагає лікувати ревматоїдний артрит.
Оливкову олію вивчали щодо її потенційної користі в разі запальних захворювань, таких як ревматоїдний артрит (РА). Дослідження показало, що більш високе споживання оливкової олії та горіхів поліпшило маркери запалення й активність захворювання РА, причому сильніші ефекти спостерігалися в пацієнтів із важким РА.
6. Знижує ризик метаболічного синдрому
Метаболічний синдром – це група з п’яти станів, які підвищують ризик серцевих захворювань, діабету та інсульту. Він діагностується за наявності трьох або більше з таких станів:
- Велика окружність талії;
- Високий кров’яний тиск;
- Високий рівень тригліцеридів у крові;
- Низький рівень “хорошого” холестерину;
- Високий рівень цукру в крові.
Зміни способу життя і харчування, такі як збільшення фізичної активності, підтримання помірної ваги і дотримання дієти, є методами лікування метаболічного синдрому.
7. Зменшує депресію
Дослідження показало, що вживання 25 мілілітрів оливкової олії на день (близько 1,7 столових ложок) упродовж 52 днів значно покращило симптоми в пацієнтів із тяжкою депресією, але не в пацієнтів із легкою або помірною депресією.
8. Може допомогти здоров’ю кишківника
Дослідження показало, що середземноморська дієта з 40 грамами на день (близько 2,9 столових ложок) оливкової олії покращила склад мікробіома кишківника.
Мононенасичені жири й антиоксиданти в оливковій олії мають протизапальну дію, що може допомогти в разі таких типів запальних захворювань кишківника, як хвороба Крона і виразковий коліт. Оливкова олія першого віджиму значно поліпшила маркери запалення і симптоми, включаючи:
- здуття живота;
- закреп;
- неповне спорожнення кишківника;
- позиви до дефекації.
Незважаючи на користь для здоров’я, оливкова олія відносно калорійна – 124 калорії на столову ложку. Тому краще вживати оливкову олію в помірних кількостях, оскільки надмірне вживання може призвести до збільшення ваги.