Сучасний аналіз харчування показує, що селера корисна завдяки високому вмісту вітамінів, мінералів і фітонутрієнтів.
Видання Very Well Health пише, що багата на антиоксиданти, як-от флавоноїди апігенін і лютеолін, і поліфеноли, як-от п-кумарова кислота, селера може допомогти зменшити запалення і підтримати загальний стан здоров’я.
Підвищує гідратацію
Селера на 95% складається з води і містить калій, електроліт. Вміст води і калію в селері дає змогу використовувати її як напій, що сприяє гідратації.
Покращує здоров’я травної системи
Високий вміст води в селері та селеровому соку сприяє травленню, що узгоджується з дослідженнями, які підкреслюють важливість гідратації для здоров’я травної системи. Ці дослідження показують, що достатня гідратація пов’язана з поліпшенням роботи кишківника і зменшенням закрепів.
Крім того, високий вміст клітковини в нерафінованому соку селери, ймовірно, сприяє поліпшенню травлення на підставі досліджень, які демонструють позитивний зв’язок між підвищеним споживанням клітковини і поліпшенням здоров’я травної системи.
Зменшує запалення
Оскільки селера містить велику кількість фітонутрієнтів флавоноїдів і поліфенолів, вона може чинити антиоксидантну дію, яка зменшує запалення в організмі. Огляд досліджень засвідчив, що фітонутрієнтні сполуки селери мають антиоксидантну активність, аналогічну іншим продуктам із порівнянними фітонутрієнтними профілями.
Знижує артеріальний тиск
Регулює рівень цукру в крові
Різні дослідження засвідчили, що лютеолін впливає на загальну регуляцію рівня цукру в крові, зокрема покращує баланс глюкози в кровотоці та доставку глюкози в клітини. Вживання продуктів з високим вмістом лютеоліну може позитивно впливати на контроль рівня цукру в крові.
Поживна цінність соку селери
Сік селери містить найбільшу кількість вуглеводів, за якими йдуть білки. У ньому мало жирів і відносно мало калорій у розрахунку на одну порцію. Крім того, сік селери містить кілька вітамінів і мінералів: калій, кальцій, вітаміни А, С, К і фолат.8 І селера, і сік селери містять велику кількість флавоноїдів – апігеніну, лютеоліну і поліфенолу п-кумарової кислоти.
Вміст поживних речовин у соку селери
- калорії – 40 кілокалорій (ккал);
- білки – 1,2 грама (г);
- жири – 0,4 г;
- вуглеводи – 7,8 г;
- клітковина – 3,8 г;
- цукру – 3,2 г;
- Кальцій – 109 міліграмів (мг);
- Калій – 625 мг;
- Вітамін А – 52 мікрограми (мкг);
- Фолат – 85 мкг;
- Вітамін С – 7,3 мг;
- Вітамін К – 69,1 мкг.
Кому не можна пити сік із селери
Селера і сік селери загалом вважаються безпечними для більшості людей, але не варто її вживати, якщо у вас є алергія на цю рослину або будь-які її компоненти чи частини.
Існують анекдотичні дані про те, що сік селери, особливо нерафінований, може збільшити ймовірність виникнення діареї у деяких людей. Незважаючи на відсутність останніх досліджень, що вивчають вплив соку селери на шлунково-кишковий тракт (ШКТ), занадто велика кількість харчових волокон може збільшити ймовірність діареї.
Раніше УНІАН писав, що названо 2 поживні речовини, які “несподівано” впливають на цукор у крові.