Антоціаніни, які містяться в цьому продукті, дозволяють судинам розслабитися, що сприяє зниженню тиску.
Чорниця – саме той продукт, який варто додати до раціону. По-перше, вона смачна, а по-друге – корисна. У якому б вигляді ви не вживали чорницю – вона допомагає вашому серцю, стверджують і дієтологи, і кардіологи. Про це пише Parade.
Якщо говорити простою мовою, то чорниця містить сполуки, які покращують кровотік у судинах, а це допомагає знижувати тиск. Наукове ж пояснення дав кардіолог, директор Програми структурного серця в Memorial Care Saddleback Medical Center Чен-Хан Чен.
“Усе завдяки високому вмісту антоціанінів – антиоксидантів із протизапальними властивостями. Вони покращують функцію ендотеліальних клітин у кровоносних судинах, що дозволяє судинам розслаблятися і сприяє кращому контролю тиску”, – зазначив він.
“Ймовірно, антоціаніни стимулюють вироблення оксиду азоту, що покращує кровотік. Чорниця також може зменшувати жорсткість артерій, яка, як і високий тиск, підвищує ризик серцевих хвороб”, – каже дієтологиня Софі Ловер.
До всього чорниця багата на клітковину, а дієта з високим вмістом клітковини сприяє зниженню тиску.
Чорниця ефективна для різних груп населення
Експертка Кіт Бройєр з Wild Blueberry Association of North America зазначає, що чорниця приносить користь і здоровим літнім людям, і жінкам у постменопаузі. У дослідженнях чорницю вживали не лише свіжою, а й у вигляді порошку з ліофілізованих ягід – ефект був той самий: тиск знижувався.
Антоціаніни, які є в чорниці, можуть також знижувати рівень запалення, боротися зі стресом, сповільнювати старіння, підтримувати пам’ять, забезпечувати організм вітамінами C і K.
Скільки чорниці треба їсти щодня
Кардіолог Чен радить щодня вживати дві порції ягід, тобто дві чашки. На думку дієтологині Ловер, хоча б одна чашка чорниці на день буде ідеальним стартом для зниження тиску.
Для ще більшої користі експерти рекомендують обирати дикорослу чорницю, а не вирощену в домашніх умовах.
“Дикоросла чорниця може бути маленькою, але вона має велику цінність. Оскільки вона менша, в кожній чашці ви отримуєте більше ягід (і більше багатої на поживні речовини шкірки)”, – стверджує Бройєр.
За її словами, дикоросла чорниця має вдвічі більшу антиоксидантну силу, у ній на 33 відсотки більше антоціанів і на 72 відсотки більше клітковини.
Що ще допомагає при високому тиску
Експерти наголосили, що допомагають знизити тиск і інші ягоди, фрукти та овочі, зокрема ті, які містять антоціаніни (полуниця, ожина, малина), флавоноїди (апельсини, лимони), калій (банани, ківі, кавуни, курага, шпинат, сочевиця, солодка картопля)
Раніше УНІАН розповідав про 12 найгірших продуктів при високому тиску. Це, як правило, не домашня їжа. Готові продукти і страви з ресторанів містять багато натрію і насичених жирів, які при регулярному вживанні можуть призвести до підвищення тиску. Йдеться про картполяні чипси, перероблене м’ясо, мариновані овочі, картплю фрі, газовані напої тощо.