Понеділок, 12 Травня, 2025

BREAKING

Здоровʼя

Жінка, яка дожила до 117 років, мала “кишечник, як у немовляти”: у чому секрет її дієти

Жінка, яка дожила до 117 років, мала "кишечник, як у немовляти": у чому секрет її дієти

Що ж сприяло її здоров’ю та довголіттю

Перед смертю Морера розповіла інтерв’юеру, що її довголіття було зумовлене низкою чинників: вона уникала алкоголю і паління, дотримувалася дієти, багатої на фрукти та овочі, а також їла три йогурти на день. Крім того, навколо неї були друзі та сім’я, і вона “уникала токсичних людей”.

Як каже доктор Меган Россі, принципи, яких дотримувалася Морера, багато в чому сприяють оптимальному здоров’ю кишечника. Вона зазначає, що люди з більшим розмаїттям і “балансом” мікробів у кишечнику, мають менший ризик виникнення близько 70 різних хронічних захворювань, від хвороб серця до діабету 2 типу, оскільки кожен тип бактерій або мікробів робить щось своє для організму. З цієї причини експерти вважають, що хороше здоров’я кишечника сприяє довголіттю.

Уроки здоров’я від довгожителя

1. Вона їла три йогурти на день

Ферментовані продукти пов’язані зі збільшенням мікробного розмаїття, а деякі дослідження навіть показали, що їхнє вживання знижує маркери запалення в організмі, зазначає вона.

2. Вона дотримувалася дієти, багатої на фрукти та овочі

Як зазначає доктор Россі, Морера дотримувалася середземноморської дієти. Вона зазначає, що люди з оптимальним здоров’ям кишківника, як правило, їдять низку рослинних продуктів, які вона називає “Super Six”: незбиране зерно, наприклад, кіноа, пшениця і овес; овочі; фрукти; горіхи і насіння; трави і спеції; і, нарешті, бобові – такі як нут або сочевиця.

3. Вона регулярно займалася спортом

Як пояснює доктор Россі, фізична активність покращує приплив крові до травного тракту і допомагає підтримувати регулярну роботу кишечника.

4. Вона скоротила вживання алкоголю

Одна з функцій кишківника – діяти як свого роду воротар, диктуючи, що може пройти через слизову оболонку кишківника у вашу кровоносну систему. Але коли ви випиваєте занадто багато алкоголю, цей бар’єр стає проникним, пропускаючи те, що не повинно проходити з вашого кишківника до вашої кровоносної системи, що призводить до запальної реакції. зазначає Россі.

5. Вона уникала “токсичних людей”

Підвищений рівень кортизолу, що часто є результатом хронічного стресу, чинить негативний вплив на здоров’я кишечника. Дослідження показали, що кортизол може порушити мікробіом кишківника і збільшити проникність кишківника, що може призвести до проблем із травленням. Стрес також може запустити режим “бий або біжи” нашого організму, який по суті гальмує травну функцію, віддаючи пріоритет припливу крові до органів, необхідних для виживання.

Раніше УНІАН розповідав, які корисні продукти їдять люди, які живуть до 100 років.

Інше в категорії

Завантажити більше Завантаження...Більше нема статей