Існують продукти, які одночасно можуть бути смачною частиною дієти для діабетиків, а також забезпечити організм необхідною кількістю рідини.
Підтримка водного балансу та контроль рівня цукру в крові – це дві важливи умови здоров’я. Якщо у вас діабет другого типу, високий рівень цукру в крові може призвести до посиленого сечовипускання, що своєю чергою може спричинити зневоднення. З іншого боку, достатня кількісь води має вирішальне значення для підтримки функції нирок, які відіграють життєво важливу роль при фільтрації надлишку цукру у крові, адже зневоднення може створювати додаткове навантаження на ці органи, пише eatingwell.com.
Існують певні продукти, які одночасно можуть бути смачною частиною дієти для людей з діабетом, а також забезпечити вас необхідною кількістю рідини. Зареєстровані дієтологи назвали 5 таких продуктів.
1. Огірки
Огірки складаються приблизно на 95% з води. Вони допоможуть вам поповнити рівень вологи, а мала кількість вуглеводів робить їх також корисними для рівня цукру в крові. Шкірка цього овоча містить клітковину, що запобігає різким стрибкам глюкози, розповіла зареєстрована дієтологиня Йоганна Кац.
2. Яблука
Яблука складаються приблизно на 85% з води та мають високий вміст клітковини, розповіла дієтологиня Стефані Демінг. Не варто хвилюватися з приводу вмісту цукру в них: клітковина у яблуках уповільнює засвоєння цукрів, забезпечуючи стабільне та тривале вивільнення енергії. Тільки при цьому треба обов’язково їсти і шкірку, яка містить спеціальні волокна, такі як пектин і целюлоза, що допомагають контролювати рівень цукру в крові.
Одне невелике дослідження показало, що люди з порушеним контролем рівня цукру в крові, які з’їдали яблуко перед стравою з високим вмістом вуглеводів, відчували менше стрибків цукру в крові, ніж ті, хто їв лише прості вуглеводи.
3. Грейпфрут
Цей соковитий цитрусовий фрукт складається на 90% з води, що робить його чудовим способом втамувати спрагу.
“Грейпфрути не тільки мають високий вміст води, але й забезпечують ваш організм важливим електролітом калієм, який допомагає підтримувати загальний баланс рідини”, – зазначив дієтолог Джеймі Адамс.
За його словами, клітковина грейпфрута уповільнює всмоктування цукру в кров, сприяючи стабільнішому рівню енергії.
4. Кавун
Кавун на 91% складається з води. Крім того, він містить лише 9 грамів цукру на склянку, тому його легко можна вживати для контролю рівня цукру в крові. Також у складі кавуна є цитрулін – амінокислота, яка підтримує вироблення оксиду азоту, що сприяє кращому кровотоку. Нові дослідження показують, що цитрулін також може покращити резистентність до інсуліну та допомогти контролювати рівень цукру в крові.
5. Грецький йогурт
Звичайний несолодкий грецький йогурт – це продукт з високим вмістом води, який не тільки пропонує якісне джерело білка, але й має низький вміст вуглеводів і цукру, розповіла дієтологиня Мері Еллен Фіппс.
Він приблизно на 80% складається з води. Однак це ще не все. Контейнер об’ємом 5,6 унцій містить близько 16 грамів білка. Це додатковий бонус, оскільки він уповільнює травлення і забезпечує стабільний рівень цукру в крові.
Оскільки білок також сприяє відчуттю ситості, він може допомогти зі схудненням. До того ж грецький йогурт містить пробіотики, корисні для кишківника.
Раніше УНІАН розповідав, що їсти при високому тиску. У новому дослідженні науковці з’ясували, що чай і чорний шоколад можуть допомогти у підтриманні кров’яного тиску, а також загального здоров’я серцево-судинної системи. Вони стверджують, що якщо регулярно вживати какао, чай, яблука і виноград, то завдяки рослинним сполукам флаван-3-олів, які містяться у цих продуктах, можна знизити кров’яний тиск і покращити функцію кровоносних судин.
Згадані продукти, а також яблука і виноград можуть бути доступними способами контролю артеріального тиску та підтримки здоров’я серця. Водночас науковці наголосили, що, вживаючи їх, не слід відмовлятися від ліків, призначених лікарем.