Попри харчову цінність, ця риба може становити загрозу для здоров’я.
Якщо ви шукаєте смачні й недорогі морепродукти, ваш вибір може впасти на рибу тилапію. Однак експерти називають її “рибою-сміттям” і не рекомендують купувати, якою б дешевою вона не була. Про це пише The Takeout.
За словами шеф-кухаря Вільяма Айка з Південної Каліфорнії, попри вартість та харчову цінність тилапії, насторожують методи вирощування цієї риби.
“Її зазвичай вирощують у дуже поганих умовах, не дбають про належну обробку після вилову. І загалом це риба низької якості, яка не варта навіть своєї низької ціни”, – пояснив шеф-кухар.
Експерт наголосив, що варто особливо уникати тилапії, вирощеної в Китаї, адже там цю рибу нерідко годують фекаліями худоби, щоб зменшити витрати. За його словами, це підвищує ймовірність перенесення шкідливих бактерій, які можуть спричинити захворювання у споживачів.
Також для боротьби з можливими інфекціями тилапії часто дають заборонені антибіотики й пестициди. До того ж це інвазивний вид, який лише погіршує ситуацію у штучних водоймах. Якщо риба тікає з ферми чи її зносить повінь, вона може завдати значної шкоди місцевим водним екосистемам, поширюючи хвороби та спричиняючи довготривалі екологічні проблеми.
Однак, наголошується, у продуктових магазинах реально знайти тилапію, вирощену в екологічно чистих умовах. Для цього треба обирати продукт із Колумбії, Індонезії чи Тайваню, оскільки методи ведення сільського господарства у цих країнах екологічно безпечніші.
Раніше УНІАН розповідав про користь і небезпеку популярної консерви з тунця. За словами лікарки-дієтологині Олени Зінченко, тунець – це вид морської риби, який містить не лише мінерали та вітаміни, а й багато білка. Як пояснила фахівчиня, у порції тунця (від 85 до 120 грамів) міститься приблизно 40 грамів високоякісного білка.
Однак у тунці є ртуть – важкий метал, який засвоюється нашим організмом і нелегко з нього виводиться. Він може накопичуватися в організмі, якщо в раціоні є ртутовмісні продукти. Ртуть може пошкоджувати нерви, імунну систему та збільшує ризик виникнення серцево-судинних захворювань. Тому тунець не варто споживати вагітним та годуючим мамам.