Здоровʼя

Цукор – не завжди ворог: дієтологи назвали 10 фруктів, які можна їсти навіть при діабеті

Цукор - не завжди ворог: дієтологи назвали 10 фруктів, які можна їсти навіть при діабеті

Багато людей споживають більше цукру, ніж потрібно організму, причому часто це доданий цукор, який взагалі варто уникати. Тим часом, за словами дієтологів, надлишок цього продукту призводить до збільшення ваги, діабету другого типу та серцевих захворювань. Про це пише Eatingwell.

І брауні, і яблука містять цукор, але це не один і той же складник. Експерти наголосили, що важливо розуміти різницю між натуральним і доданим цукром. Натуральний цукор міститься в таких продуктах, як фрукти (фруктоза та глюкоза) і молоко (лактоза), а доданий – це той, що додається до їжі під час її обробки.

“Є багато переваг у вживанні цілісних, необроблених фруктів та овочів, які часто містять помірну кількість натуральних цукрів. Ці переваги – це клітковина, вітаміни, мінерали та фітохімічні речовини”, – пояснила зареєстрована дієтологиня Колетт Міко. 

Так, клітковина, за її словами, сповільнює травлення і запобігає різким стрибкам цукру в крові. Вітаміни, мінерали та фітохімічні речовини зменшують ризик хронічного запалення, підтримують імунну систему. Дослідження також підтверджують користь фруктів для здоров’я, попри вміст цукру.

“Недавнє дослідження виявило обернену залежність між вживанням цільних фруктів і ризиком розвитку діабету. [У цьому дослідженні] чим більше вживали цільних фруктів, [тим сильніше знижувався] ризик розвитку діабету. Це може здаватися суперечливим для більшості людей”, – зазначила Міко.

Однак людям із діабетом слід зважати на кількість природного цукру в їжі, адже будь-який цукор – незалежно від того, природний він чи доданий, – впливає на загальний добовий рівень вуглеводів. 

“Тому людям із діабетом, можливо, доведеться зменшити кількість природного цукру в раціоні, щоб його кількість відповідала щоденним нормам вуглеводів, рекомендованим дієтологом або лікарем”, – наголосила дієтологиня Еріка Баррера.

Видання склало список із 10 фруктів, у яких найменше цукру.

1. Лайми та лимони

Один середній лайм містить 1 г цукру, а один середній лимон – 2 г.

Лайми та лимони очолюють список фруктів з найнижчим вмістом цукру. Вони також містять багато вітаміну С. Оскільки перекусити лише одним із цих кислих фруктів навряд чи вдасться, спробуйте додавати їх до інших страв.

2. Авокадо

Один плід авокадо в середньому містить 1 г цукру.

Хоча багато людей вважають авокадо овочами через те, що вони несолодкі, насправді це фрукт. Окрім низького вмісту цукру, перевага авокадо в тому, що воно багате на клітковину: половинка фрукта містить приблизно 7 г клітковини.

“Додавання авокадо до страв може підвищити відчуття ситості, сприяти контролю ваги, зміцнити кишківник, знизити ризик серцево-судинних захворювань і покращити якість харчування”, – пояснила дипломована медсестра Джулі Пейс.

3. Малина

У склянці малини міститься приблизно 5 г натурального цукру.

Ця ягода має низьку калорійність і неймовірно багато клітковини. В 1 склянці малини – 8 г клітковини, що становить понад чверть рекомендованої щоденної норми. 

4. Ківі

Один плід ківі містить орієнтовно 7 г натурального цукру.

За словами Міко, ківі також багате на каротиноїди – специфічний тип фітохімічної речовини, яка, як було доведено, сприяє здоров’ю очей і шкіри. Крім того, один маленький ківі містить 2 грами клітковини та майже 90% рекомендованої добової норми вітаміну С. Ці маленькі фрукти також запобігають закрепам і покращують сон. 

5. Ожина

У склянці ягоди – 7 г натурального цукру.

Крім того, склянка ожини містить 8 грамів харчових волокон. Ця ягода – багате джерело фітохімічних речовин, які борються із хворобами, запобігають хронічним недугам і покращують пам’ять.

6. Полуниця

Склянка розрізаних навпіл ягід містить 7 г натурального цукру.

Окрім того, порція полуниці містить майже 100% добової норми вітаміну С. Поєднання клітковини, антиоксидантів та калію в полуниці також робить її корисною для серця.

7. Кавун

У склянці кавуна міститься 10 г натурального цукру.

Нижчий рівень цукру в кавуні частково можна пояснити високим вмістом води. Цей продукт також багатий на лікопен – антиоксидант, що бореться з оксидативним стресом і знижує ризик хронічних захворювань, зокрема хвороб серця, діабету другого типу, хвороби Альцгеймера.

8. Грейпфрут

У половині грейпфрута – 11 г натурального цукру.

Також цей фрукт багатий на вітаміни А та С – дві найважливіші поживні речовини, які допомагають підтримувати імунну систему. Вживати його особливо важливо у сезону застуди та грипу. 

9. Папайя

В одній склянці нарізаної кубиками папаїй – 11 г натурального цукру.

Крім того, вона багата на фолієву кислоту (близько 54 мікрограмів на чашку, або майже 14% від добової норми). 

10. Апельсини

Один середній фрукт містить 12 г натурального цукру.

Тим часом апельсиновий сік містить багато цукру. Частково це пов’язано з тим, що для 1 склянки свіжовичавленого соку потрібно близько трьох апельсинів. 

Цілий апельсин є гарним джерелом клітковини, вітаміну С, калію та фолату.

Раніше УНІАН розповідав про 7 літніх фруктів і овочів, які принесуть користь серцю і нормалізують тиск. Щоб покращити здоров’я, дієтологи порадили обирати місцеві продукти, які, як правило, свіжіші, містять більше поживних речовин і доступніші за ціною. Зокрема вони порекомендували звернути увагу на помідори, чорницю, персики, абрикоси, кавун, цукіні й полуницю.

Інше в категорії

1 з 130