Неділя, 4 Травня, 2025

BREAKING

Здоровʼя

Чому печінку тріски потрібно їсти кожній жінці: вражаюча користь для здоров’я

Чому печінку тріски потрібно їсти кожній жінці: вражаюча користь для здоров’я

Одним з найпопулярніших рибних делікатесів є печінка тріски – користь цього продукту добре відома вченим. Величезна кількість вітамінів і корисних жирів робить його справжнім суперфудом. Зазвичай смаколик просто їдять з хлібом як бутерброд, хоча можна також приготувати вітамінний салат з печінкою тріски.

Лікар-дієтолог, ендокринолог, терапевт, фахівець із внутрішньої медицини клініки дієтології “Самойленко” Олена Зінченко ексклюзивно для УНІАН розповіла, чим цікава печінка тріски – як правильно їсти, чому вона корисна для жінок і кому може нашкодити.

  • Для чого потрібно їсти печінку тріски – користь продукту
  •  Користь печінки тріски консервованої та ознаки якості продукту
  • Кому не можна їсти печінку тріски    
  • Чому не варту переїдати печінку тріски – шкода для здоров’я

Для чого потрібно їсти печінку тріски – користь продукту

Печінка тріски насичена Омега-3 жирними кислотами, які потрібні для підтримки роботи серця, мозку та судин. Продукт також містить високі дози вітамінів А і D. Вітамін А корисний для здоров’я зорової системи, шкіри, забезпечення роботи імунної системи. Вітамін D необхідний також для імунної і нервової систем, а також для міцності кісток.

Ще одна причина їсти печінку тріски – користь для жінок, особливо після настання менопаузи. У цей період у них стають більш крихкими кістки, а вітамін D підтримує здоров’я кісток і знижує ризик виникнення остеопорозу.

Щодо того, скільки разів на тиждень можна їсти печінку тріски, експерт радить вживати по столовій ложці продукту 2-3 рази на 7 днів.

 Користь печінки тріски консервованої та ознаки якості продукту

У першу чергу потрібно подивитися на упаковку – вона має бути ненабухла та непошкоджена. Коли відкриєте банку – не має бути різкого запаху, тухлого чи згірклого. Аромат свіжої консерви тріски специфічний, рибний, але він не неприємний. Колір делікатесу повинен бути кремовим. Якісна печінка однорідна, м’яка, ніжна, але при цьому не повинна розвалюватися. В олії не має бути осаду, якихось плівок чи слизу.

Консервовану печінку тріски дієтолог радить поєднувати з цільнозерновим хлібом. Ще можна перемолоти з вареним жовтком та викласти на білок. Також продукт добре поєднується з огірком, селерою, перцем, листям салату.

Бажано зливати олію з банки. Її виробники додають у консерву для кращого зберігання.

Кому не можна їсти печінку тріски    

Не варто вживати багато продукту, оскільки може виникнути гіпервітаміноз. Він проявляється нудотою, головним болем.

Печінку тріски не слід споживати дітям у віці до 3 років. Не рекомендується делікатес вагітним жінкам – якщо буде надлишок вітаміну А, він може бути досить токсичним для плоду. Оскільки печінка тріски доволі жирна, її з обережністю потрібно споживати людям з проблемами із відтоком жовчі чи з печінкою.

Для людей з проблемами зі здоров’ям може бути шкідливою печінка тріски – добова норма зменшується до половини столової ложки, а частота споживання – 1-2 рази на тиждень.

Чому не варту переїдати печінку тріски – шкода для здоров’я

Знаючи, чим корисна печінка тріски, не варто забувати ї про її шкоду. За словами фахівця, печінка – це орган, який займається детоксикацією, і її потрібно обережно споживати. Вона, як фільтр, може в собі накопичувати токсичні речовини (до прикладу, ртуть). Якщо їсти надто багато, можна отруїтися.

У випадку передозування вітаміном А можуть виникнути проблеми з печінкою. А у разі надлишку вітаміну D, у крові може підвищитися рівень кальцію, а це призводить до появи каміння у нирках.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Популярний напій №1 допоможе позбутися жиру на животі
  • Скільки потрібно ходити на день і як: лайфхак, який збереже здоров’я
  • Скільки води потрібно пити на день: зовсім не 1,5 літра

Інше в категорії

Завантажити більше Завантаження...Більше нема статей