Відкриття стосується олеїнової кислоти, що є у складі олії.
Жирна кислота, що міститься в оливковій та багатьох інших оліях, стимулює вироблення нових жирових клітин в організмі. Це створює умови, які з часом можуть призвести до збільшення жирових запасів і небажаного набору ваги. Про результати нового дослідження пише Newatlas.
У матеріалі йдеться, що раніше вважалося, що набір ваги, пов’язаний із цією жирною кислотою, є наслідком високої калорійності продуктів, у яких вона міститься. Проте дослідники з Університету Оклахоми разом із медичними науковцями Єльського університету та Нью-Йоркського університету нещодавно з’ясували, що це не так.
Науковці дійшли висновку, що олеїнова кислота – мононенасичена жирна кислота, яку вважають корисною для серця та холестерину, а також є ключовим складником середземноморської дієти, – у надмірній кількості здатна викликати надмірне вироблення сигнального білка AKT2 і пригнічувати активність регуляторного білка LXR. У результаті цього відбувається активний ріст клітин-попередників жирових клітин, які потім диференціюються в нові жирові клітини.
“Ми знаємо, що типи жирів, які люди вживають, змінилися в період епідемії ожиріння. Ми хотіли дізнатися, чи ожиріння викликається просто переїданням жирної їжі, чи все ж складом конкретних жирних кислот, які входять до складу олій”, – розповів доцент кафедри біохімії та фізіології Медичного коледжу Університету Оклахоми Майкл Рудольф.
Зазначається, що олеїнова кислота є основною жирною речовиною в оливковій олії, також вона міститься в соняшниковій, авокадовій, арахісовій оліях та в багатьох тваринних жирах. Через те, що вона продовжує термін зберігання олій, високоолеїнові версії олій тепер широко використовуються в комерційній продукції та фастфуді.
У цьому дослідженні мишей годували продуктами з високим вмістом різних типів жирів, зокрема свинячого, кокосової олії, молочних жирів. З усіх вивчених жирних кислот лише олеїнова кислота активувала механізм розвитку жирових клітин в організмі, що призвело до збільшення вироблення клітин-попередників адипоцитів (APC) і прискорення їх дозрівання в жирові клітини. Такі ж біологічні зміни спостерігалися і в ізольованих людських APC у лабораторних умовах.
У нормальних умовах цей процес – адипогенез – є природним, корисним і контрольованим. Коли наші існуючі жирові клітини заповнюються, вони подають сигнал про необхідність резервного копіювання. На цей сигнал реагують “сплячі” APC, які активуються та перетворюються у нові жирові клітини, щоб безпечно зберігати енергію. Це дозволяє уникнути перевантаження окремих клітин, яке може призвести до їхнього розриву та потрапляння жиру в кров, печінку та м’язи, що може мати серйозні наслідки для здоров’я.
Однак дослідники з’ясували, що надмірне споживання олеїнової кислоти “ламає” цю систему безпеки, стимулюючи надмірне утворення нових APC і активацію вже наявних, навіть коли вони не потрібні.
“Жирові клітини можна уявити як армію. Коли ви вживаєте олеїнову кислоту, вона спочатку збільшує кількість “солдатів жирових клітин” в армії, що створює більшу здатність зберігати надлишкові поживні речовини. З часом, якщо цих поживних речовин стане занадто багато, може виникнути ожиріння, яке без контролю може призвести до серцево-судинних захворювань або діабету”, – пояснив Рудольф.
До того ж, дослідження показують, що жирові клітини мають епігенетичну “м’язову пам’ять”, тобто після їх формування вони не зникають при схудненні, а лише зменшуються в розмірах, але можуть залишатися в такому стані роками. Це ускладнює схуднення й полегшує набір ваги. Таким чином, збільшуючи кількість і готовність жирових клітин, олеїнова кислота може “налаштовувати” жирову тканину на подальше накопичення жиру.
“Я думаю, основне послання полягає в поміркованості й у тому, щоб споживати жири з різних джерел. Відносно збалансовані рівні олеїнової кислоти є корисними, але високі і тривалі можуть бути шкідливими. Якщо у людини є ризик серцевих захворювань, високе споживання олеїнової кислоти може бути не найкращою ідеєю”, – зазначив Рудольф.
Раніше УНІАН розповідав, чи варто пити оливкову олію щодня. Виявляється, вживання ложки цього продукту кожного дня може поліпшити кров’яний тиск, сприяти підтримці здорового рівня холестерину, запобігати переїданню, забезпечувати постійне джерело антиоксидантів, що важливо для профілактики захворювань, а також підтримувати здоров’я кишківника.