Нове дослідження вивчило зв’язок між споживанням кави і зниженням ризику розвитку слабкості з віком.
З роками людина втрачає м’язову масу, життєво важливі органи слабшають, ми стаємо повільнішими, слабкішими і менш зосередженими. Сходи здаються крутішими, покупки – важчими, дихання – більш ускладненим, а верхня полиця шафи – недосяжною.
Видання The Telegraph пише, що дослідження, опубліковане в European Journal of Nutrition, стверджує, що регулярне вживання від чотирьох до шести чашок кави на день пов’язане зі зниженням ризику слабкості.
Дослідження проводили сім років. У ньому взяла участь 1161 особа віком 55 років і старше.
“Результати дослідження підтверджують ідею про те, що помірне або високе споживання кави призводить до поліпшення в цих галузях і, таким чином, може знизити ризик слабкості в людей похилого віку”, – каже Біні Суреш, представник Британської дієтологічної асоціації (BDA) і провідний дієтолог Клівлендської клініки в Лондоні.
Як впливає кава на організм
Кофеїн діє як “антагоніст аденозинових рецепторів”, тобто допомагає зменшити втому і підвищити пильність. Крім того, він покращує м’язові рухи, тим самим підтримуючи рухливість і зменшуючи слабкість. Поліфеноли мають протизапальні та антиоксидантні властивості, які запобігають втраті м’язової маси з віком, набряклості та підтримують загальне функціонування організму. А тригонелін підтримує когнітивне здоров’я та покращує пам’ять.
“Вживання двох або трьох чашок кави на день може бути пов’язане з нижчим ризиком серцево-судинних захворювань (ССЗ) порівняно з відмовою від кави. Однак вживання більше чотирьох-п’яти чашок кави на день, ймовірно, підвищить споживання кофеїну вище рекомендованої добової норми в 400 мг (чотири-п’ять чашок). Як правило, наслідки надмірного споживання кофеїну можуть включати тимчасове підвищення артеріального тиску і частоти серцевих скорочень, серцебиття, занепокоєння, збудження, нудоту, головний біль і порушення сну”, – зазначив старший дієтолог Британського фонду серця Делл Стенфорд.
Чи може кава замінити регулярні фізичні вправи
Суреш вважає, що ні.
“Кава доповнює, але не повинна замінювати фізичні вправи. Регулярна фізична активність безпосередньо покращує силу, витривалість і здатність організму добре функціонувати. Хоча кофеїн у каві може підвищити працездатність і відтермінувати втому, він лише допоміжний засіб”, – каже він.
Які ще продукти можуть допомогти за слабкості
“Так, кава є основним джерелом поліфенолів, але подібні сполуки містяться в ягодах, темному шоколаді, оливковій олії, зеленому чаї та багатьох овочах. Після споживання вони всмоктуються в кишечнику, метаболізуються переважно в печінці та діють у всьому організмі. Продукти, багаті на білок, як-от яйця, молочні продукти, бобові, тофу, риба й нежирне м’ясо, важливі для збереження м’язової маси, а також продукти, багаті на омега-3 жирні кислоти, як-от жирна риба, лляне насіння й волоські горіхи, і продукти, що містять вітамін D і кальцій, які також важливі для міцності кісток. Ферментовані продукти також важливі для здоров’я кишківника, а яскраві фрукти та овочі – завдяки вмісту антиоксидантів, які сприяють запобіганню слабкості”, – розповіла дієтологиня Нікола Лудлам-Рейн.
У чому полягає шкода кави
Не всі люди однаково переносять каву, але надлишок кофеїну може мати наслідки для здоров’я.
“Кофеїн може перешкоджати засвоєнню кальцію, тому люди похилого віку повинні збалансувати його споживання з хорошими джерелами кальцію і вітаміну D у своєму щоденному раціоні. Можуть виникнути потенційні проблеми, зокрема порушення сну, особливо якщо кава вживається після полудня. Також може спостерігатися прискорене серцебиття, занепокоєння і підвищення артеріального тиску. Люди, які страждають на кислотний рефлюкс або синдром подразненого кишківника, можуть зіткнутися з проблемами з травленням”, – каже Людлам-Рейн.
Яка кава найкорисніша для здоров’я
Вважається, що найкорисніша – це чорна фільтрована кава. Додавання до кави невеликої кількості молока забезпечить організм білком і кальцієм, але якщо ви перейдете на капучино і лате, то збільшите кількість споживаних калорій.
Вибір високоякісних зерен означає, що вони багаті на поліфеноли, які захищають клітини, а органічний продукт не зазнавав впливу пестицидів та інших забруднювальних речовин.
Кава середнього обсмаження забезпечує баланс антиоксидантів. Темне обсмажування може потенційно містити акриламід, який є канцерогеном. І хоча кава без кофеїну є обробленим продуктом, але вона містить усі корисні речовини, просто в менших кількостях.
“Розчинна кава, як правило, містить менше кофеїну, тому навряд чи може вплинути на здоров’я кісток”, – пояснює Суреш.
Раніше УНІАН писав, скільки чашок кави на день потрібно пити для здоров’я.