Експертка пояснила переваги й ризики кожного напою, а також назвала ідеальний час кавування чи чаювання.
У вас може виникнути запитання: який напій краще вживати вранці – каву чи чай? Експерти не дали на нього однозначної відповіді, але пояснили особливості впливу кожного напою на організм. Про це пише The Takeout.
Лікарка Камелія Кашані вважає, що все залежить від індивідуальних уподобань та потреб. Зокрема, вона радить орієнтуватися на те, якого ефекту ви очікуєте, адже чай сприяє спокійній концентрації уваги, а кава забезпечує високий заряд енергії.
“Особисто я вранці обираю каву через її швидкий підйом енергії”, – ділиться вона і додає, що у виборі напою відіграють роль вподобання, а з фізичного боку – комфорт при травленні і чутливість до кофеїну.
Кава, як правило, більше подразнює шлунок, тому що кофеїн та хлорогенова кислота у ній стимулюють секрецію шлункової кислоти.
“Натщесерце кава підвищує кислотність шлунка, що потенційно може спричинити розлади травлення, печію й подразнення слизової оболонки. Щоб знизити кислотність, можна пити холодну каву, або каву темного обсмаження, або ж додати вершки, які служитимуть своєрідним буфером”, – порадила Кашані.
Чай, за її словами, теж може викликати розлади шлунка через таніни, але його фітонутрієнти допоможуть пом’якшити негативну дію. Кава, як правило, також містить більше кофеїну, тоді як у чорному чаї його кількість менша, в зеленому – ще менша, а в трав’яному взагалі його немає.
Каву краще пити вранці, а протягом дня віддавати перевагу зеленому чаю, рекомендує експертка. Адже останній не тільки містить антиоксиданти та L-теанін – амінокислоту, яка допомагає розслабитися, – але й “дарує ясність розуму без різкого падіння енергії”.
“Вживання кави вранці узгоджується з циркадними ритмами кортизолу, які досягають піку вранці та можуть дати заряд енергії”, – пояснила лікарка і додала, що випита вранці кава навряд чи завадить сну, але вживання її після 14:00 може не дати заснути.
Також, якщо випити каву після обіду, може підвищитися кров’яний тиск під час сну. Інші ризики, пов’язані зі споживанням кофеїну протягом дня, – тривожність, втома наднирників.
Експертка переконує, що чай теж може зарядити вас енергією на весь день, але робитиме це більш м’яко. Кашані описує ефект від кави як “швидший, різкий сплеск енергії”, тоді як чай дозволяє отримати “більш плавну та стійку енергію” завдяки L-теаніну та нижчому рівню кофеїну.
Що корисніше – кава чи чай
Кава та чай мають свої недоліки і переваги. У обох напоях є високий рівень антиоксидантів, але Кашані зазначає, що хлорогенова кислота у каві може знизити ризик розвитку захворювань печінки, хвороби Паркінсона та діабету другого типу. Кава також пов’язана зі зниженням ризику хвороби Альцгеймера, раку товстої кишки, ішемічної хвороби серця, захворювань нирок та інсульту.
Користь чаю, каже Кашані, відрізняється залежно від сорту. Більшість чаїв мають високий вміст флавоноїдів, L-теаніну та поліфенолів. У зеленому чаї є сполука епігаллокатехін галат (EGCG), яка зменшує запалення та може захищати від певних видів раку. Білий чай також багатий на EGCG, тоді як чорний містить теафлавіни, які можуть підтримувати серце та знижувати рівень холестерину.
Загалом кава пов’язана з більшою користю для здоров’я, хоча це може пояснюватися тим, що вона була предметом більшої кількості наукових досліджень, наголосила Кашані.
Раніше УНІАН розповідав, який чай корисніший – чорний чи зелений. Обидва вони виготовлені з однієї рослини – Camellia sinensis, і ви не помилитеся, обравши будь-який із них, проте є деякі тонкі відмінності між цим напоями, які можуть вплинути на ваш вибір.
І зелений, і чорний чай містять флавоноїдами, які, як відомо, мають протизапальні властивості, сповільнюють старіння, захищають від низки недуг, зокрема від серцевих і неврологічних. Проте чорний чай може містити більше флавоноїдів, ніж зелений. Тим часом вживання зеленого чаю пов’язане з нижчим ризиком високого кров’яного тиску порівняно з чорним чаєм. Як зелений, так і чорний чай містять кофеїн та амінокислоту під назвою L-теанін, яка впливає на здоров’я мозку. Зелений чай зазвичай містить трохи більше L-теаніну.