Здоровʼя

6 міфів про зуби, в які багато хто вірить: солодощі та кава не псують емаль

6 міфів про зуби, в які багато хто вірить: солодощі та кава не псують емаль

Серед людей поширеними є міфи щодо того, від чого найбільше псуються зуби і як правильно за ними доглядати. Страх перед стоматологами та неправильний догляд призводять до проблем, яких можна було уникнути. Через хибні знання пацієнти витрачають безліч грошей та часу.

Лікар-стоматолог Вадим Мелоян ексклюзивно для УНІАН розвінчав популярні міфи про зуби. А також назвав поради для правильного чищення та вибору пасти.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, у яких фруктах багато клітковини та скільки їх потрібно їсти в день.

  • Чи псуються зуби від солодкого
  • Від чого найбільше руйнуються зуби
  • Чому в деяких людей зуби не псуються до старості
  • Що потрібно робити, щоб не псувалися зуби

Чи псуються зуби від солодкого

Найпоширеніший міф, який “гуляє” між народом, – це твердження про поганий вплив солодощів. Але насправді не всі десерти завдають шкоди зубам, до прикладу, м’який шоколад ніяк не шкодить емалі. Але є один крок, який потрібно зробити після поїдання солодкого для уникнення проблем – слід прополоскати рот водою чи спеціальним ополіскувачем і почистити зуби. У такому разі не буде ризику руйнування емалі чи появи карієсу.

Також міфом є те, що дуже сильно псує зуби кава. Напій тільки може з часом спричинити потемніння емалі. Цього теж можна легко запобігти – почистити ротову порожнину, як згадувалось раніше.

Дехто вважає, що негативно впливає газована вода, але це теж неправда. Після такого пиття у людей, які мають мікротріщини, може загострюватися чутливість зубів. Це спричиняють кислоти у складі напою. Але негативного впливу газованки можна уникнути – потрібно прополоскати рот після неї звичайною водою або ополіскувачем.

Від чого найбільше руйнуються зуби

За словами експерта, найбільше шкодять зубам іриски. Якщо їх розсмоктувати, то шкоди не буде, але іноді їх люди починають жувати. Це головний ворог пломб і коронок, цукерки їх витягують, через що матеріали швидше розгерметизовуються та можуть випасти.

Ще один продукт, що дуже сильно шкодить зубам – льодяники, якщо їх гризти. Виникають тріщинки, в які потрапляє солодке середовище і “запаковує”. Карієс у перекладі з грецької означає “гниття”, а солодке є “бензином” для цього процесу. Та солодощі не нашкодить зубам, якщо правильно їх їсти та потім очистити порожнину рота.

Стоматолог попереджає, що стан емалі може погіршитися через будь-які гарячі напої. При гарячому питті з’являють мікропошкодження. Іноді люди споживають холодне після гарячого, а це теж провокує появу мікротріщин. Коли це трапляється, емаль швидко забарвлюється кольоровими пігментами їжі та напоїв, наприклад, тієї ж самої кави. Крім того, через такі ранки виникає чутливість зубів.

Куріння пригноблює увесь імунітет, через це у курців зубна емаль стає тоншою, збільшується ризик виникнення карієсу. Тому негативний вплив сигарет на зуби – це не міф.

Лускання насіння теж небажане для здоров’я зубів. Під час процесу на одні й ті самі точки йде навантаження, і з часом верхній шар стирається та з’являються борозни. Коли емаль стає тоншою – збільшується чутливість зубів до термоподразників – холодного чи гарячого. Лікар радить лускати насіння руками, а потім їсти, або купувати вже почищені зернята.

Чому в деяких людей зуби не псуються до старості

На питання “чи впливає генетика на зуби” лікар відповів, що від генів залежить максимум 20%, а решта 80% – це все набуті речі. Від батьків дітям може передатися специфічна форма чи забарвлення, а також схильність до деяких проблем із зубами, наприклад, пародонтитів. Також генетично може закластися слабкість зубів через меншу кількість макро- та мікроелементів.

Як пояснює лікар, для здорових зубів важливо їсти тверду їжу: “Те, що у деяких людей в старості хороші зуби, я напряму пов’язую з харчуванням. Зараз ми часто їмо фастфудну їжу – вона швидко приготована. А наші батьки, діди та прадіди їли натуральні продукти – споживали городину. Вони, до прикладу, їли тверді яблука, які очищають емаль, споживали сиру моркву й капусту, і завдяки цьому працювали не лише зуби, а і ясна, які також потрібно навантажувати для здоров’я”.

Зараз люди їдять менше фруктів і овочів, а фастфуд не дає необхідного навантаження на ясна та ще й створює на емалі надзвичайну липкість – налітну бляшку, яку ми не бачимо. Вона провокує утворення щільнішого нальоту – зубного каменю, а потім викликає захворювання ясен.

Що потрібно робити, щоб не псувалися зуби

Щоб продовжити життя своїм зубам, потрібно правильно за ними доглядати вдома та раз на пів року відвідувати стоматолога для огляду та, за необхідності, професійної чистки. Така потреба виникла через те, що ми їмо – необхідно прибирати наліт від фастфудної їжі та зубний камінь.

Дуже важливо, якою щіткою ви чистите зуби та які рухи нею робите. Міфом є користь жорстких щіток, оскільки вона шкодитиме емалі, провокуватиме підвищену чутливість. Слід брати щітку середньої жорсткості або м’яку чи ультрам’яку. На них можна натискати, і ви точно знатимете, що поверхня зуба чи ясна не пошкодяться.

Навіть не всі дорослі знають, як правильно чистити зуби – рухи мають бути вимітальні, і рухатися слід від ясен до низу зубів. Щітка має масажувати ясна. Тримайте її, як ручку в школі, – трьома пальцями. Потрібно “вимести” поверхню кожного зуба. У середньому чистка має тривати від 3 до 5 хвилин.

Не слід забувати про міжзубні проміжки, оскільки це теж поверхня зубів, просто їх не може очистити щітка. Для правильного очищення потрібно використовувати і зубну нитку, і іригатор. Іригатор чудово масажує ясна, легко вимітає наліт напором води. А зубна нитка механічно забирає клейкий наліт, який інструмент не вимиє.

Також потрібно знати, як вибрати зубну пасту. За словами експерта добре, якщо вона містить ксиліти, – ці речовини створюють оболонку на зубах та захищають їх від утворення карієсу. Ще чудово, якщо у пасті міститься гідроксиапатит – це мінерал, який є основним складником зубної емалі. Також бажано, щоб паста містила фтор – він зміцнює емаль.

Варто звертати увагу на абразивність (дряпучість) пасти – вона має становити від 50 RDA до 60 RDA. Це низький та середній рівень абразивності. Паста з вищим рівнем RDA може спровокувати чутливість зубів. У пастах не має бути шкідливих для організму складників, зокрема, аніонної поверхнево-активної речовини Sodium Lauryl Sulfate (завдяки ним краще піниться) та парабенів (консервантів). Тож “якщо паста добре піниться, то вона ефективна” – це ще один міф.

довідка

6 міфів про зуби, в які багато хто вірить: солодощі та кава не псують емаль

Вадим МелоянЛікар-стоматолог

Закінчив Тернопільський національний медичний університет ім. І.Я. Горбачевського.

Почав працювати за професією ще у студентські роки. Зараз працює у тернопільській клініці St.Antonio. Загальний досвід роботи становить 13 років. Блогер, займається просвітницькою діяльністю – у TikTok та в Instagram ділиться важливими та цікавими фактами про лікування зубів та ясен.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Продукт №1 для зниження рівня холестерину
  • Лікарі назвали 8 речей, які “вбивають” ваші коліна
  • Важкі опіки, сліпота й ампутація: чим небезпечний борщівник і яка перша допомога

Інше в категорії

1 з 124