У кожного горіха є свої переваги для здоров’я, але деякі з них лідирують, коли справа доходить до цієї поживної речовини, що насичує.
Арахіс, мигдаль і фісташки – горіхи з найбільшим вмістом білка, і вони також містять клітковину.
Обидві ці поживні речовини допомагають зберігати ситість, сповільнюючи травлення і стабілізуючи рівень цукру в крові, забезпечуючи постійну енергію, пише Eatingwell. Насправді, деякі горіхи так само багаті білком, як і яйця. А яйце є одним із найкращих продуктів із високим вмістом білка (6 грамів).
Три види горіхів, у яких білка більше, ніж у яйцях
1. Арахіс
Він доступний за ціною, довго зберігається і поживний, у ньому міститься понад 7 грамів білка і 2 грами клітковини на порцію в 1/4 склянки.
2. Мигдаль
Цей горіх – джерело енергії, що пропонує цілу низку поживних речовин, включно з клітковиною та антиоксидантами, які сприяють здоров’ю серця. Мигдаль містить 3,5 грама клітковини на 23 горіхи, що забезпечує понад 10% добової потреби в клітковині.
3. Фісташки
Білок: 6 г на 1/4 склянки горіхів без шкаралупи.
Вони мають видатний поживний профіль, включно з калієм, що регулює артеріальний тиск, вітаміном B6, що підтримує імунітет, і марганцем, що зміцнює кістки. Дослідження показують, що регулярне вживання фісташок може поліпшити здоров’я кишкового мікробіома за рахунок збільшення концентрації корисних бактерій.
Інші горіхи з високим вмістом білка
Кеш’ю
Білок: 4 г на 1/4 склянки або 18 цілих кеш’ю.
Крім білка і клітковини, одна порція кеш’ю забезпечує третину нашої щоденної рекомендованої дози міді, мікроелемента, який підтримує нервову та імунну системи і відіграє роль у виробленні енергії.
Крім того, кеш’ю корисні для здоров’я серця. Дослідження показує, що вживання кеш’ю щодня протягом 12 тижнів може поліпшити рівень холестерину та артеріального тиску в людей із діабетом 2 типу.
Інші новини про користь горіхів
Раніше дієтологи називали 7 найкорисніших для людини горіхів. Вони зазначали, що загалом усі горіхи корисні, але серед них деякі вирізняються своїми особливими властивостями.