У списку є сири та ковбаси.
Зазначається, що згідно з офіційними рекомендаціями, здоровим дорослим слід обмежувати добове споживання натрію до 2300 мг. При деяких захворюваннях, наприклад, при гіпертонії, допустима норма ще нижча.
Яка їжа шкідлива для серця
Ось які 11 продуктів із високим вмістом натрію варто уникати заради здоров’я серця:
Хліб і булочки. Такі вироби, зокрема млинці та вафлі з готових сумішей, можуть містити близько 351 мг натрію (15% добової норми) в одній порції. Вибирайте цільнозерновий хліб і зменшуйте розмір порції.
Ковбаси та м’ясні делікатеси. Копченості та нарізки на кшталт шинки, бекону, сосисок, салямі, прошутто і пепероні – одні з лідерів за вмістом солі.
Консерви та супи. Навіть прості бульйони нерідко містять багато натрію. Альтернатива: варіть супи вдома або шукайте версії з позначкою “низький вміст солі”.
Буріто і тако. Такі страви часто містять сир, соуси, солоні коржі, через що стають “сольовими бомбами”:
Солоні снеки (чіпси, попкорн, крекери). Вибирайте варіанти зі зниженим вмістом солі.
Сир. Багато сирів багаті натрієм. Серед винятків – козячий, моцарела і швейцарський сир.
Пудинги та суміші для випічки. Вибирайте низькокалорійні та низькосольові варіанти.
Гарніри з упаковки. Сюди входять: картопляні гарніри, рисові суміші, паста і макарони з соусом, набори для салатів з макаронів, розчинна локшина.
Консерви. Небезпечними за вмістом натрію можуть бути консервоване м’ясо, овочі та соки, сардини, анчоуси, ікра.
Соуси та заправки. Шукайте продукти з позначкою “низький вміст солі”.
Соління та мариновані продукти. Сюди належать: кімчі, каперси, оливки, огірки, квашена капуста
“Сіль нам потрібна, але більшість із нас споживає її занадто багато. Основні джерела – перероблені продукти та їжа з ресторанів. Надлишок натрію підвищує ризик гіпертонії, інсульту, інфаркту і може посилити діабет та ожиріння”, – попередили у виданні.
Нагадаємо, раніше УНІАН писав, який сир найкорисніший для здоров’я.