Сьогодні почути від людини про те, що вона зовсім не вживає цукор, можна досить часто. Аргументи у всіх різні: хтось намагається схуднути, хтось боїться зіпсувати зуби, адже має не найкращу спадковість та схильність до карієсу, хтось є діабетиком, а буває й так, що людина просто розуміє шкоду цукру та залежність від нього, тому відмовляється від цього продукту, аби мати міцне здоров’я та гарне самопочуття.
Хай там як, але солоденького іноді хочеться кожному. Як же бути? Зовсім відмовитися від солодкого? Це може призвести до того, що рано чи пізно людина не витримає і «зірветься». Немає гарантій, що після цього їй вистачить сили волі знову повернутися до своєї дієти. Звісно, не обов’язково діяти так кардинально. Є ж замінники цукру. Їх різноманіття сьогодні досить велике. Є як синтетичні альтернативи цукру, так і продукти, що виготовляються з натуральної сировини. Коротше кажучи, при бажанні кожен зможе підібрати справді підходяще рішення і насолоджуватися солодким без шкоди та ризиків.
Чим замінити цукор? Саме про це ми й розповімо у даній статті. Спробуємо розібратися у тому, які бувають альтернативи, в чому їх плюси та мінуси, а також надамо цілком конкретні рекомендації щодо вибору. Ніяких вигадок чи міфів! У нашій статті будуть лише перевірені факти.
Натуральні замінники цукру
Почати варто з того, що цукор справді є досить шкідливим продуктом. Він викликає цілком реальну залежність, тому від нього так складно відмовитися. Також він провокує виникнення цілого переліку хвороб, зокрема, ожиріння, діабет, карієс, проблеми з серцем та не тільки. Відмова від нього – це розумне рішення, якщо ви хочете зменшити ризик виникнення подібних захворювань та хочете прожити довге щасливе життя.
Більшість людей шукає якісь натуральні безпечні замінники цукру. Чи такі є? Так! Це речовини, отримані з рослинних джерел. Вони не тільки солодкі, а також не несуть ніякої шкоди для організму, а ще й часто містять корисні властивості. До найпопулярніших належать:
- Стевія – один з найвідоміших варіантів. Має нульову калорійність та не впливає на рівень цукру в крові, тому її часто рекомендують як замінник для діабетиків. Її солодкість у десятки разів вища за цукор, а смак – з легким трав’яним присмаком. Виготовляється вона з рослинки, що росте у Південній Америці. Єдиний мінус полягає у тому, що стевія має трохи гіркуватий присмак з характерним холодком.
- Еритрит (еритритол) – ще один популярний варіант. Він теж належить до категорії «цукрозамінники без калорій». Він майже не засвоюється організмом і не викликає стрибків глюкози в крові. Важливо, що еритрит не має післясмаку і добре підходить для випічки. Це повністю натуральний продукт, який виготовляється з кукурудзи.
- Ксиліт (березовий цукор) – має приблизно таку ж солодкість, як і звичайний цукор, але містить менше калорій (але не нуль). Його часто використовують у жувальних гумках, пастах та дієтичних продуктах. Чи є якісь мінуси? Так: важливо знати, що ксиліт у великих кількостях може спричинити здуття або пронос.
- Фруктоза – натуральний цукор, що міститься у фруктах. Вона солодша за глюкозу, але її надлишок може навантажувати печінку, тому з цим продуктом краще не зловживати. Для здорових людей у помірній кількості вона безпечна, однак для діабетиків її краще вживати під контролем лікаря. У магазині сьогодні не складно знайти продукти саме на фруктозі, наприклад, цукерки, шоколад, згущене молоко тощо
- Мед – природний солодкий продукт, в якому одночасно є всі три моносахариди: глюкоза, фруктоза та сахароза (цукор у гастрономічному розумінні). Мед часто використовують у домашньому харчуванні. Чи можна замінити цукор медом? Так, можна, проте з обережністю. Мед калорійний і обов’язково підвищує рівень цукру в крові. Також для декого він може виявитися алергеном. Для людей без порушення обміну речовин він є гарною альтернативою в помірній кількості, адже в ньому чимало вітамінів.
Штучні замінники цукру
Так званої «хімії» люди часто бояться, але не все так страшно, коли розібратися у суті. Які бувають замінники цукру, якщо говорити про синтетичні продукти? Найпоширеніші серед них:
- Аспартам – дуже популярний підсолоджувач, який у 200 разів солодший за цукор. Його додають до напоїв, йогуртів, жувальних гумок. Проте він не підходить для термічної обробки, бо втрачає свої властивості при нагріванні. Його часто обирають ті, хто займається спортом та слідкує за фігурою, адже калорій в ньому 0. Де його можна зустріти, якщо говорити конкретніше? Наприклад, у Coca-Cola Zero.
- Сукралоза – витримує високу температуру, тому її використовують для приготування випічки. Не засвоюється організмом, тому не дає калорій. Серед безпечних замінників цукру – одна з найстійкіших в плані обробки температурою.
- Сахарин – один з найстаріших підсолоджувачів, що у сотні разів солодший за цукор. Має гіркуватий післясмак, тому його часто комбінують з іншими замінниками. Дуже недорогий, що є ще одним плюсом.
- Ацесульфам К – це ще один синтетичний варіант без калорій. Зазвичай використовується в поєднанні з іншими підсолоджувачами для поліпшення смаку.
Так, які замінники цукру мають найменше калорій?
Якщо підсумувати та обрати переможців одразу з двох категорій: натуральні та штучні, то це стевія, еритрит, сукралоза, ацесульфам К, аспартам (майже без калорійний). Всі вони чудово підходять тим, хто хоче контролювати свою вагу. Якщо шукаєте, які замінники цукру підходять для діабетиків, то знов-таки рекомендуємо звернути увагу саме на них.
Вплив замінників цукру на організм
Ставлення до таких продуктів у людей різне. Особливо часто можна почути про неймовірну шкоду штучних замінників. Зазвичай мова йде про онкологічні хвороби, мутації, безпліддя та інші речі, як наслідки їх вживання. Приблизно така ж ситуація з ГМО. Пов’язано це все з тим, що люди лінуються розібратися у тій чи іншій темі, хоча зараз подібну інформацію можна знайти за кілька хвилин у мережі Інтернет.
Всі замінники, що є на ринку, перед тим як туди потрапити проходили чимало різних досліджень. Звісно, деякі з них у величезних кількостях можуть нашкодити здоров’ю, але зазвичай мова йде про такі дозування, які навіть при великому бажанні неможливо випити чи з’їсти. Звісно, підливають масла у вогонь і журналісти, яким часто важливіше написати гучний заголовок, а не розказати щось правдиве. Пам’ятайте, що навіть вода випита у великій кількості за короткий проміжок часу буде шкідливою та навіть може призвести до смерті, тому у всьому потрібна міра та розумний підхід.
Загалом вплив замінників на організм людини залежить від їх походження та кількості. Натуральні варіанти зазвичай не викликають побічних ефектів у помірних дозах. Штучні дозволені до вживання міжнародними організаціями, як-от FDA та EFSA та пройшли різні тести. Деякі дослідження пов’язують часте вживання штучних підсолоджувачів із підвищеним апетитом або змінами мікрофлори кишківника, проте наукові дані все ще неоднозначні, тому важливо не перевищувати рекомендовану дозу і тоді точно не буде виникати якихось проблем.
Підсумок
Таким чином, якщо ви плануєте повністю відмовитися від цукру, то сьогодні зробити це не так вже й складно, адже є чимало альтернатив, які дозволяють насолоджуватися солодким без шкоди для здоров’я, тому сміливо можете змінювати свій раціон та обирати здоровий спосіб життя.
Більше актуальної інформації читайте в рубриці Красота та Здоров’я на нашому порталі.