Як дозріти банани (Фото: freepik/KamranAydinov)
Ми всі знаємо сценарій, коли отримуємо купу перезрілих бананів із коричневими межами до чорного, які нам потрібно використати швидко — або зберігши їх у морозильній камері, або додавши в якусь солодку випічку.
Але як бути тоді, коли все, що у вас є, це незрілі банани, а жага бананового хліба чи бананово-горіхових кексів стає нестерпною? Чи існує надійний спосіб прискорити процес дозрівання, щоб зелені крохмалисті фрукти миттєво перетворилися на солодкі кремові?
Цей оригінальний десерт сподобається навіть тим, хто не дуже полюбляє їсти солодке і вам точно доведеться готувати його ще не один раз.
Кілька приміток щодо методології
Оцінки: кожен метод оцінений за шкалою від 1 до 10, де 10 — для абсолютної досконалості. Основними критеріями, які використані для оцінок, були швидкість дозрівання, а також смак і текстура фруктів.
Банановий хліб і запечена вівсянка – це сніданок, який змушує вас із нетерпінням чекати на ранок.
Результати: можливо, ви регулярно заморожуєте очищені стиглі банани для використання в смузі, і вони чудово працюють, коли починають дозрівати, зберігаються в замороженому вигляді (не розморожуються перед використанням) і змішуються в кремовий напій. Але якщо розморозити банани, то це займе близько 4 годин, шкірки будуть коричневими, а самі фрукти — м’якими. Коли ви знімете шкірку, банани будуть схожі на розтале морозиво, м’якими, але водночас волокнистими, тягучими і слизистими, і якщо ви захочете вкусити, буде неприємно через таку текстуру. На смак вони все ще будуть здаватися «зеленими», а якщо приготувати з ними млинці, тісто може здатися зарідким.
2. В мікрохвильовці (Оцінка: 2/10)
Якщо покласти два цілі неочищені банани на тарілку, придатну для використання в мікрохвильовій печі, і нагріти на повній потужності з 30-секундними інтервалами, поки вони не будуть теплими на дотик і не розм’якшаться, то м’якоть буде повною кашкою, а смак не був солодшим, ніж базовий.
Солодкий корисний сніданок: рецепт бананового кексу з чорним шоколадом та горіхами
Якщо життя підкидає вам м'які банани, зробіть із них банановий хліб на сніданок.
3. В духовці (Оцінка: 3/10)
Можна покласти два неочищені банани на невелике деко з обідком, вистелене фольгою, поставити їх у розігріту до 150 градусів духовку, поки вони не розм’якшаться, а шкірка не почорніє. Знадобиться 30 хвилин, щоб повністю почорніти. Неочищений фрукт відчуватиметься м’яким, а середина очищеного буде такою ж, але не солодшою, ніж до спроби дозріти.
Сирний млинець з бананом: корисний солодкий сніданок
Ранок можна почати солодко: варто лиш приготувати відповідний сніданок, який буде не лише смачним, а й корисним та ситним.
4. В аерофритюрниці (Оцінка: 7/10)
Можна вистелити кошик фритюрниці фольгою, обрізати стебла банана, щоб фрукти помістилися, і покласти два банани на фольгу. Смажте банани при температурі 150 градусів, поки вони не розм’якшаться та не почорніють, це займе 10 хвилин. Всередині м’якоть буде рівномірно м’якою і кремовою, але все ще неприємною для того, щоб їсти їх самими по собі. Смак буде солодшим, але не матиме добре виражених нот стиглого банана.
Рецепт легких та пишних бананових панкейків
Ці бананові млинці готуються на основі грецького йогурту, кисломолочного сиру, яєць, лимонного соку та цільнозернового борошна, тому не лише смачні, а й корисні.
5. В паперовому пакеті (Оцінка: 8/10)
Покладіть два банани в паперовий пакет, закрийте і залиште на кухонному столі, подалі від прямого сонячного світла, поки на них не з’являться коричневі плями. Знадобиться 2 дні, щоб банани показали ознаки дозрівання з рівномірними коричневими плямами по всій шкірці та помітно сильнішим банановим ароматом. Самі по собі очищені банани здаватимуться дещо твердими, але будуть кремовими. На смак вони будуть приємно солодкими, лише з легким відтінком незрілого «зеленого» аромату. Це єдиний метод, який добре працює, щоб їсти фрукти з рук, і єдиний, який ми рекомендуємо для цієї мети. Млинці з таким дозрілим бананом виходять в міру солодкими з глибоким банановим смаком. Отже, хоча це не дуже швидкий спосіб, він надійний і забезпечує чудовий смак.
Банановий пудинг із печивом: рецепт простого десерту
Покладіть у склянку ванільний пудинг, викладіть солодкі банани та відоме американське печиво, щоб отримати текстурний ніжний та вершковий десерт.
6. З яєчними жовтками (Оцінка: 9/10)
Для цього потрібно розтерти 2 банани з 1 сирим яєчним жовтком, дати суміші постояти при кімнатній температурі протягом 30 хвилин і продовжити рецепт. Метод використовує ферменти в яєчному жовтку, щоб швидко почати перетворювати крохмаль незрілих бананів на цукор. Після 30 хвилин очікування суміш потемніє до світло-коричневого кольору, нагадуючи бананове пюре з арахісовим маслом.Млинці з такої суміші будуть солодшими, банановий аромат буде також — без різких зелених бананових нот, без гострого або крохмалистого смаку.
Швидкий сніданок: банановий смузі з арахісовим маслом
Якщо ви поспішаєте, просто змішайте все в блендері та насолоджуйтесь.
Загальні висновки
Коли справа доходить до насолоди бананами з рук, техніка паперових пакетів є єдиним методом швидкого дозрівання, який дає приємні результати, але це все одно займає принаймні два дні. Якщо ваша мета — насолоджуватися бананами окремо, вам все одно потрібно набратися терпіння. Але якщо ви плануєте готувати з бананами, трюк із яєчним жовтком помітно змінить солодкість фруктів. І це один із найшвидших методів.