Розбираємося, що краще – арабіка чи робуста, і в чому різниця між цими двома видами.
Арабіка і робуста – найпопулярніші сорти кави. Є й інші, але їхній відсоток дуже малий і особливою популярністю вони не користуються. Робуста з арабікою різняться як зовні, так і за смаком. Якому з них віддати перевагу? Що смачніше і що міцніше – арабіка чи робуста? Давайте розбиратися.
Робуста чи арабіка – що краще
Говорити безапеляційно, що якийсь із цих видів кави кращий за інший – не можна. Адже скільки людей, стільки й смаків. Але розуміти, як ці два сорти – арабіка і робуста – різняться між собою, потрібно, хоча б для того, щоб вибрати свій смак.
- Арабіка від робусти відрізняється зовні
Зерна арабіки та робусти можна відрізнити зовні: у арабіки – форма більш витягнута, з вигнутою борозенкою, у робусти – більш округла, а борозенка пряма.
- У них різний смак
Що смачніше – робуста чи арабіка? Арабіка вважається смачнішою – вона м’якша і насиченіша, тому близько 70% світового виробництва займає саме арабіка, а 30% – у робусти. Але ці два види між собою родичі.
Арабіка з’явилася як результат схрещування робусти і рідкісного виду кави з назвою, яку мало хто чув – еуженіоідісом. Арабіковий “тато” передав дочці свою відмітну особливість – низький вміст кофеїну. Завдяки таким “генам” арабіка і відрізняється за смаком.
- Що кислить – арабіка чи робуста
Арабіка містить більше ліпідів і природних цукрів – вони надають того самого насиченого, яскравого смаку з приємною кислинкою. Залежно від регіону, де вирощували каву, можна вловити солодкі ягідні ноти, цитрусову свіжість, а ще квіткові або горіхові відтінки.
У робусті – високий вміст кофеїну, а також хлорогенової кислоти, але мало цукрів і жирів. Тому така кава має різкий, гіркий та однотонний смак. Якщо говорити про те, яка кава міцніша – арабіка чи робуста, то, безумовно, остання. Вона краще бадьорить, але складного букета в ній ви не знайдете.
- Що дорожче – арабіка чи робуста
Арабіка обходиться дорожче – вона більш примхлива в плані вирощування і вимагає особливих умов. Їй потрібен м’який клімат, тінь, регулярний полив і водночас вона не завжди дає гарний урожай. Складнощі зі збором і доставкою також впливають на ціну.
Робуста ж невибаглива – її можна вирощувати в низинах, вона не боїться спеки, вологості та стійка до хвороб. Тому врожайність робусти в рази вища і вона – дешевша. Саме тому часто використовують суміш арабіки та робусти – це знижує витрати, але надає напою аромату та підбадьорливого ефекту.
Крім цього, робусту часто додають в еспресо-суміші – також для міцності, і щоб отримати характерну “пінку”. У класичній італійській каві ви зустрінете і арабіку, і робусту, що надає напою щільного смаку та гіркоти. Капучино з такої суміші набуває ноток гіркого шоколаду.
Але якщо заварювати каву в турці або френч-пресі (не в кавомашині), то робуста тут не підійде – смак вийде грубим і плоским, але арабіка розкриється у всій своїй красі.
Тому говорити про те, яка кава краща – арабіка чи робуста, не можна. Кожен сорт має свої особливості та недоліки, але разом – вони доповнюють один одного, а граючи з відсотковим співвідношенням видів, можна домогтися чудового поєднання міцності, кислинки і смакового букета. Головне – щоб кава була якісною, решта – справа смаку.
Раніше ми також розбиралися, кава піднімає тиск чи знижує – чи можна її пити щодня тим, у кого тиск підвищений.