Здоровʼя

Чи можна заразитися глистами від суші: що каже лікар і як вибрати безпечні роли

Чи можна заразитися глистами від суші: що каже лікар і як вибрати безпечні роли

Суші – давно улюблена страва мільйонів, але навколо неї не вщухають суперечки. Хтось вважає її корисною їжею, хтось – навпаки, вважає, що суші можуть бути небезпечними для здоров’я. У чому ж справжня користь суші, чи є від них шкода, а також скільки їх можна з’їсти без побоювання, а кому, навпаки, навіть один шматочок суші може зашкодити – спеціально для УНІАН розповіла лікарка нутриціолог-дієтолог Іванна Лук’янчук.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, від чого найбільше псуються зуби – стоматолог назвав популярні міфи.

  • Шкода і користь суші для здоров’я
  • Від чого можуть завестися глисти після суші
  • Скільки суші можна з’їсти на день
  • Скільки можна зберігати суші в холодильнику

Шкода і користь суші для здоров’я

Як розповіла в коментарі УНІАН нутриціолог-дієтологиня Іванна Лук’янчук, суші мають як переваги, так і недоліки.

Серед плюсів суші можна виділити такі:

  • суші – це гарне джерело поліненасичених жирних кислот омега-3, які містяться в жирних сортах риби, зокрема в лососі й тунці, і корисні для серцево-судинної системи, мозку, сприяють зменшенню запальних процесів в організмі;
  • риба та морепродукти – чудове джерело високоякісного білка (потрібен, зокрема, для побудови та відновлення м’язової тканини);
  • у водоростях норі є вітаміни та мінерали – йод, кальцій, залізо;
  • в овочах містяться клітковина (вона покращує травлення) і вітаміни;
  • білий рис – джерело вуглеводів, які забезпечують організм енергією.

З мінусів:

  • цей же білий рис – має високий глікемічний індекс і може призвести до швидкого підвищення рівня цукру в крові, що провокує накопичення жиру в організмі;
  • суші з сирою рибою низької якості можуть стати причиною зараження паразитами та бактеріями;
  • у соєвому соусі та деяких заправках – високий вміст солі;
  • роли з сиром, смаженими інгредієнтами або майонезом можуть бути дуже калорійними.

І плюс до всього слід пам’ятати, що в деяких видах великих хижих риб, наприклад, у тунці, може накопичуватися ртуть – таких суші багато вживати не варто.

Чи можна заразитися глистами від суші: що каже лікар і як вибрати безпечні роли

Деяким групам людей краще взагалі відмовитися від споживання суші з сирою рибою:

  • вони заборонені вагітним жінкам і тим, які годують малюків грудьми – вони можуть “підхопити” паразитів, а лікувати їх буде важко, адже не можна вживати антипаразитарні засоби;
  • категорично заборонені суші дітям до 5 років – у них імунна і травна система вразливі до зараження паразитами;
  • не варто їсти цю страву людям, у яких знижений імунітет, тобто хворим на ВІЛ/СНІД, тим, хто пройшов трансплантацію органів, пацієнтам, що хворіють на рак і проходять хіміотерапію – організму таких людей також буде складно протистояти паразитам;
  • не слід вживати суші людям із хронічними захворюваннями шлунково-кишкового тракту в стані загострення (гастритом, виразковою хворобою, панкреатитом або холециститом) – через наявність у рисі оцту, додавання гострих соусів і сирої риби може подразнюватися слизова оболонка шлунка.
  • акуратно їсти суші треба людям, які мають цукровий діабет – рис провокує стрибки рівня цукру в крові.

Не рекомендується також споживати суші також людям похилого віку, оскільки в них потенційно слабкий імунітет і повільний обмін речовин.

Від чого можуть завестися глисти після суші

“Імовірність того, що, з’ївши суші, ви підхопите глисти, є, – каже Іванна Лук’янчук. – Оскільки основним інгредієнтом суші є сира риба, то в ній можуть міститися личинки паразитів, зокрема аніказидів або стрічкових черв’яків. І, звісно ж, якщо риба не пройшла шокове заморожування, то ризик зараження паразитами зростатиме”.

При шоковому заморожуванні, пояснює лікар, ці паразити гинуть, і ризик зараження глистами після споживання такої риби мінімальний. Саме тому варто йти на суші в перевірені заклади, які використовують рибу після шокової заморозки.

Чи можуть бути глисти в запечених ролах? За словами дієтологині, у разі, коли продукт проходить термічну обробку – смаження, варіння, запікання – паразити та бактерії знищуються.

Найбезпечніші суші та роли – це, зокрема, запечені роли, роли з креветкою темпура, з копченим вугром та унагі, з якісними крабовими паличками, з омлетом або сирні. Ще до безпечніших ролів і суші можна віднести ті, інгредієнти яких були замариновані або закопчені. Водночас найнебезпечнішими можна назвати класичні нігірі, сашимі та роли із сирою рибою, зокрема з тунцем, лососем,

– пояснює експерт.

Скільки суші можна з’їсти на день

Чи можна заразитися глистами від суші: що каже лікар і як вибрати безпечні роли

Багатьох цікавить: скільки ролів можна з’їсти за раз? За словами експерта, це питання дуже індивідуальне, тому що все залежить від дуже багатьох чинників – складу суші, індивідуальної переносимості та загального стану шлунково-кишкового тракту людини.

У середньому на день дорослій здоровій людині на день можна з’їдати від 8 до 12 шматочків якісних свіжих суші,

– каже дієтолог.

Також суші можуть бути частиною збалансованого раціону, – головне споживати їх нечасто і в помірних кількостях. Слід пам’ятати, що рис у складі суші, а також соуси (майонез, унагі), кляр – досить калорійні. У соєвому соусі міститься багато солі, тож його споживання може спровокувати затримку води в організмі – і людина нібито додає у вазі.

Тим, хто піклується про фігуру або хоче схуднути, можна з’їдати 6-10 шматочків без шкоди для фігури – без добавок і з мінімумом соусів та сиру.

Скільки можна зберігати суші в холодильнику

Термін придатності суші – максимум 4 години в холодильнику. Ідеальний варіант – з’їдати суші відразу після того, як їх приготували. Це ж стосується і того, скільки можна зберігати роли з лососем та інші види цієї страви.

Важливо розуміти, що чим довше суші стоять у холодильнику, тим вищий ризик того, що там розмножаться бактерії, і через це підвищується ризик виникнення харчового отруєння.

Визначити, що суші несвіжі, можна за кількома ознаками:

  • якщо береш шматочок суші, а риба розвалюється – вона несвіжа, свіжа риба пружна;
  • поверхня риби має бути гладенькою, блискучою, без слизу, а колір – яскравим і характерним для певного виду, наприклад, лосось яскраво-помаранчевий, тунець – рожевий, також на рибі не повинно бути сірих або зелених плям;
  • у свіжих суші рис має бути м’яким, але водночас тримати форму – він не повинен бути липким або розмазаним, але також жорстким або сухим.

Крім цього, пояснює експерт, якщо в суші є овочі, то вони мають бути яскравого, притаманного їм кольору і хрусткими. Норі – еластичними, не розмоклими і на них не повинно бути тріщин.

довідка

Чи можна заразитися глистами від суші: що каже лікар і як вибрати безпечні роли

Іванна Лук’янчукдієтолог-нутриціолог

Закінчила Львівський національний медичний університет імені Данила Галицького, Стенфордський університет (курс «Основи харчування та здоров’я: дитяче харчування та приготування страв»), Копенгагенський університет (курс «Діабет: найважливіші факти»), Інститут інтегративного харчування, (сертифікований консультант зі здорового харчування/нутриціолог), Національний університет біоресурсів і природокористування України.

Фахівець із багаторічним досвідом роботи в галузі дієтології та нутріціології. Спеціалізується на розробці індивідуальних програм харчування для клієнтів із різними медичними потребами та цілями. Засновниця Центру дієтології, нутриціології та психотерапії HealthyWay, автор унікальної методики корекції ваги.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • 7 літніх фруктів та овочів, які принесуть користь серцю та нормалізують тиск
  • Зніме нудоту та розлад: трава №1 для поліпшення здоров’я шлунка
  • 3 види горіхів, у яких білка більше, ніж у яйцях

Інше в категорії

1 з 130