Розповідаємо про користь різних видів чаю, а також від яких хвороб вони допомагають.
У світі існує безліч різних напоїв, проте найпопулярнішими давно є кава і чай. Останньому часто приписують безліч позитивних характеристик. УНІАН розібрався, чим корисний чорний чай, зелений і трав’яний. Також ми розповідали, який чай знижує тиск і допомагає від хвороб.
Чорний і зелений чай – користь і шкода
Найчастіше в рекомендаціях фігурує зелений чай – користь цього напою вже давно стала незаперечною. За словами лікарки-дієтологині Надії Тарас (клініка дієтології Самойленко), він вважається кориснішим для організму, бо в ньому більше вітамінів, мінералів, катехінів і амінокислот, ніж у чорному. Доведено, що катехіни знижують ризик виникнення онкологічних захворювань, а також сприяють зниженню рівня холестерину в крові.
Як уточнила лікарка, найбільша користь зеленого чаю полягає в тому, що він має протизапальну дію. Крім того, завдяки цьому напою можуть сповільнитися процеси старіння, шкіра має свіжіший вигляд, і можуть розгладитися дрібні зморшки. Є дослідження, в яких йдеться про те, що завдяки зеленому чаю може підвищитися працездатність і концентрація уваги, поліпшується пам’ять.
Шкоди організму можна завдати в разі надмірного споживання зеленого чаю, якщо в людини є хронічна гіпертонія, захворювання печінки або жовчного міхура. Напій слід обережно споживати тим, у кого є тривожність.
Якщо ви вживаєте препарати, що містять залізо, то зелений чай слід вживати обережно – катехіни блокують засвоєння заліза.
Плюсом і водночас мінусом зеленого чаю є те, що він має сечогінну дію. Якщо в людини є проблеми з нирками, вони погано працюють, то при споживанні цього чаю виникнуть порушення виведення зайвої рідини з організму. Плюс сечогінної дії для здорової людини полягає в тому, що завдяки споживанню зеленого чаю вона може очистити нирки.
Окремо розглянули чорний чай – користь цього напою також має враховуватися. Як розповіла лікарка, у чайному листі міститься велика кількість антиоксидантів. При цьому в чорному чаї є катехіни, які допомагають знижувати ризик розвитку серцевих захворювань. У чашці чорного чаю близько 200 мг флавоноїдів. Ці поліфеноли позитивно впливають на здоров’я організму і допомагають попередити такі захворювання:
- цукровий діабет;
- атеросклероз;
- гіпертонія;
- онкологічні захворювання.
У складі чорного чаю є таніни, завдяки яким він, зокрема, має легку сечогінну дію та підтримує баланс мікрофлори кишківника. У чайному листі є фтор, який допомагає уникнути розвитку карієсу, але, якщо пити багато чаю, то може потемніти зубна емаль. Ще в чорному чаї є, зокрема, калій, нікель, фосфор, мідь, залізо, марганець, йод. Цей напій дає змогу підбадьоритися, якщо це потрібно, не викликає звикання і діє м’якше, ніж кава.
Однак шкода чорного чаю полягає в тому, що він може провокувати надмірне збудження і тривожність, уповільнює всмоктування заліза і за регулярного вживання напою це може спровокувати анемію.
Чорний чай завдяки бергамоту стає ще кориснішим. Бергамоту приписують такі властивості:
- поліпшення процесів обміну речовин;
- поліпшення пам’яті;
- зниження загального рівня запалення;
- бадьорість.
У чорному чаї з бергамотом міститься близько 50 мг кофеїну, тож його не варто споживати у великих кількостях маленьким дітям, вагітним та жінкам, які годують груддю. Загалом протипоказання щодо вживання такого напою такі самі, як і щодо споживання звичайного чорного чаю.
довідка
Надія ТарасЛікар-дієтолог, лікар загальної практики – сімейної медицини
Надія має лікарський стаж 6 років. Вона веде напрямки: корекція маси тіла та дефіцитних станів з підбором препаратів та БАДів; профілактика серцево-судинних хвороб та порушення роботи внутрішніх органів; розробка індивідуального раціону та корекція метаболічних порушень: інсулінорезистентності, переддіабету, цукрового діабету, жирового гепатозу, подагри, феритину.
Трав’яний чай – користь
Лікарка-дієтологиня, ендокринологиня, терапевтка, фахівчиня з внутрішньої медицини Тетяна Георгица (Клініка дієтології Самойленко) розповіла, чому варто пити ці чаї.
“Трав’яним чаєм називають настої з різних частин рослин – листя, квітів, коренів, кори – крім власне чайного листя (Camellia sinensis). Це можуть бути як усім відомі рослини, як-от ромашка, м’ята чи липа, так і менш популярні, як-от артишок чи розмарин. Більшість таких напоїв не містять кофеїну (виняток – мате, гуарана), що робить їх чудовою альтернативою класичному чаю або каві”, – зазначила терапевт.
Основна цінність трав’яних чаїв полягає у високому вмісті поліфенолів – біоактивних речовин, які допомагають знижувати хронічне запалення, підтримувати здоров’я серцево-судинної системи і навіть покращувати роботу нервової системи та мозку.
Також є трав’яний чай для нормалізації роботи кишківника. За її словами, ромашка та імбир допомагають полегшити здуття, нудоту і спазми. Інші трави, такі як меліса, м’ята перцева або ромашка, можуть мати легкий седативний ефект, сприяючи зниженню тривожності, поліпшенню засинання і загалом якості сну.
Також серед трав є ті, які мають тонізувальний, сечо- або жовчогінний ефект. Деякі з них можуть підвищувати артеріальний тиск (наприклад, розмарин), тоді як інші, навпаки, мають гіпотензивну дію (глід, пустирник).
Терапевт попереджає, що у чутливих людей трав’яні чаї можуть викликати алергічні реакції – свербіж, почервоніння шкіри, набряки.
“Трав’яні чаї мають фармакологічну активність, тому за тривалого вживання або великих доз можуть виникати небажані ефекти, зокрема ураження печінки або нирок. Наприклад, надто часте споживання кориці (а саме касії) може бути шкідливим для печінки. Її варто вживати в невеликих кількостях”, – поділилася Тетяна Георгица рекомендаціями.
Негативно вплинути на роботу внутрішніх органів також можуть великі дози таких трав, як живокіст, чистотіл, солодка, полин, а також деяких китайських рослин. Ці чаї не рекомендується пити щодня.
Щодня можна вживати чаї з таких рослин, як ромашка, меліса та перцева м’ята. Однак потрібно обережно ставитися до сумішей, які містять багато компонентів, а також до китайських та аюрведичних напоїв – їхній вплив може бути важко передбачити.
За словами лікаря, деякі трав’яні чаї можуть взаємодіяти з ліками. Наприклад, звіробій може знижувати активність низки ліків, зокрема оральних контрацептивів. Це може призвести до зниження їхньої ефективності, включно з ризиком незапланованої вагітності.
Деякі чаї також можуть впливати на згортання крові, що особливо важливо враховувати людям, які приймають антикоагулянти. Наприклад, гінкго білоба і куркума можуть підвищувати ризик кровотеч у разі одночасного прийому з такими препаратами.
Чай трав’яний збір, як зазначає Георгица, можна пити замість кави, оскільки більшість його видів не містять кофеїну. Проте ліпше обирати одно- або двокомпонентні чаї, бо вплив їхніх складових легше контролювати – це перше правило вживання таких напоїв.
Крім того, лікарка рекомендує не замінювати норму води на добу (півтора-два літри) лише чаями.
“Слід пити від однієї до трьох чашок чаю на добу, при цьому не забувати пити й чисту воду. Не варто купувати трав’яні чаї з рук або невідомого походження, оскільки такі збори можуть містити шкідливі речовини, зокрема важкі метали”, – зазначила лікарка.
Також важливо пам’ятати, що трав’яні чаї можуть взаємодіяти з лікарськими засобами. Їх не слід вживати без консультації з лікарем, якщо ви приймаєте антидепресанти, антикоагулянти, імуносупресанти. Деякі чаї не рекомендуються під час вагітності, наприклад, настої з ефедри, женьшеню або болотної м’яти.
Які чаї допомагають у разі хвороб
Тетяна Георгица також розповіла, які чаї можуть бути корисними для певних органів.
Трав’яний чай для зниження цукру в крові готують із листя шовковиці, каркаде та рідкісної для наших країв рослини джимнеми. Остання може знижувати всмоктування глюкози в кишечнику, що допомагає підтримувати нормальний рівень цукру в крові. Однак лікарка попередила, що цукровий діабет не можна лікувати лише напоями – їхній ефект занадто слабкий для контролю цього захворювання.
Трав’яний чай для печінки має містити розторопшу, яка містить силімарин. Ця речовина може підтримувати функцію печінки. Водночас терапевт зазначила, що твердження про потужний захисний ефект багатьох трав для печінки часто перебільшені.
довідка
Тетяна ГеоргицаЛікар-дієтолог, ендокринолог, терапевт
Лікар клініки дієтології Самойленко, загальний лікарський стаж 4 роки. Закінчила ОНМедУ (Одеський національний медичний університет), проходила спеціалізацію в НУОЗУ ім. П.Л. Шупика та НМУ ім. О.О. Богомольця.
Напрямки роботи: складання індивідуального раціону, при потребі адаптованого для конкретного стану здоровʼя, захворювання ендокринної системи (в тому числі цукровий діабет, захворювання щитоподібної залози), метаболічні порушення (метаболічний синдром, гіперхолестеринемія, жировий гепатоз, подагра), дефіцитні стани, корекція ваги та лікування ожиріння.