Четвер, 22 Травня, 2025

BREAKING

Здоровʼя

Як кава впливає на кишківник: учені з’ясували всі подробиці

Як кава впливає на кишківник: учені з'ясували всі подробиці

“Ці мікроби все частіше роблять благотворний вплив на метаболізм, контроль ваги і психічне здоров’я. Кава містить кілька сполук, які діють як пробіотики, тобто вони живлять пробіотичні корисні бактерії, забезпечуючи їх поживними речовинами, необхідними для росту та функціонування”, – розповіла дипломована дієтологиня і практик функціональної медицини Нікола Шубрук виданню The Telegraph.

Кофеїн діє як стимулятор, збільшуючи кількість корисних бактерій у кишківнику. У дослідженні 2023 року, опублікованому в журналі Nutrients, вивчали зв’язок між кофеїном, споживанням кави і мікробіомом товстої кишки. Результати засвідчили, що багатство мікробіома вище у тих, хто регулярно п’є каву, у них більше корисних видів Alistipes і Faecalibacterium і менше шкідливих Erysipelatoclostridium, які спричиняють проблеми. Це випливає з попереднього дослідження, в якому виявили, що вживання кави пов’язане зі збільшенням кількості біфідобактерій.

Кава також містить рослинні сполуки, звані поліфенолами, які містяться у фруктах, овочах, травах, спеціях, чаї, темному шоколаді та вині.

“Поліфеноли діють як протизапальні антиоксиданти. Вони можуть допомогти знизити ризик розвитку раку, нейтралізуючи шкідливі вільні радикали”, – зазначає Шубрук.

Зокрема, такий поліфенол як хлорогенова кислота. Згідно з дослідженням, опублікованим 2020 року в журналі Experimental and Clinical Sciences, пацієнти, які вживали каву з високим вмістом хлорогенової кислоти, знизили ризик розвитку діабету 2-го типу та неалкогольної жирової хвороби печінки, а також схудли.

Встановлені дослідження також показали, що кофеїн корисний для кишківника, стимулюючи товсту кишку і сприяючи регулярному випорожненню.

Що краще – чорна кава чи кава з молоком

Експерти сходяться на думці, що чорна кава ліпша, ніж капучино, лате або флет вайт.

“Доведено, що молоко перешкоджає засвоєнню поліфенолів”, – каже Юлія Копчиньска, мікробіолог із Польського інституту біохімії та біофізики у Варшаві.

Що краще – робуста чи арабіка

Існує два основних види кавових зерен: арабіка і робуста.

“Кожен із них має різні якості на певних етапах обсмажування. Хоча світле обсмажування зазвичай містить більше кофеїну, в ньому зберігається більше антиоксидантів, ніж у темному обсмажуванні. У зернах робусти світлого обсмажування більше антиоксидантів, ніж у каві арабіки світлого обсмажування”, – каже Копчиньска.

Тривалість зберігання зерен також впливає на рівень поліфенолів у них: у зернах, що зберігалися 12 місяців і довше, їхній вміст знижується.

Яка користь від розчинної кави

Хоча дослідження показують, що розчинна кава може містити навіть більше поліфенолів і мінералів, ніж мелена, у ній також на 100% більше акриламіду, а в замінниках кави його може бути навіть на 300% більше.

“Акриламід утворюється в каві в процесі обсмажування, і якщо люди піддаються його впливу у великих кількостях, це може підвищити ризик пошкодження нервів і раку. Однак Європейське управління з безпеки харчових продуктів (EFSA) рекомендує скоротити кількість акриламіду в нашому раціоні. Тому ми також рекомендуємо класичну мелену каву, а не розчинну та її замінники”, – каже Копчинська.

Скільки кави можна пити на день

“Якщо припустити, що чашка кави становить 220 мл, то дві-три чашки – це оптимальний варіант, а п’ять – верхня межа. Максимальна рекомендована кількість кофеїну – 400 мг на день. Перевищення 600 мг пов’язане з безсонням і високим тиском”, – каже Копчинська.

За її словами, у чашці кави домашнього приготування міститься від 70 до 140 мг кофеїну, залежно від зерна і способу приготування. Тоді як середня кава в кав’ярні містить 180 мг кофеїну.

Як найкраще готувати каву

Заварена кава містить кафестол і кахвеол – хімічні речовини, відомі як дитерпени.

“Кафестол і кахвеол відомі своїми протизапальними, антидіабетичними, протираковими та поліфенольними властивостями. Їхній вміст у нефільтрованій каві в 30 разів вищий”, – каже Копчинська.

З іншого боку, за її словами, нефільтрована кава містить олії, які, як було доведено, підвищують рівень холестерину.

“Фільтрована кава не тільки містить менше кавових олій, а й містить менше кофеїну порівняно з нефільтрованою”, – зазначила експертка.

Дослідження 2023 року, опубліковане в журналі Foods, показало, що приготування кави в аєропресі найкраще зберігає поліфеноли.

Раніше УНІАН писав, що експерти назвали ідеальний час для чашки кави.

Інше в категорії

Завантажити більше Завантаження...Більше нема статей