Вчені детально вивчили, як вживання цих горіхів впливає на роботу мозку і зробили несподівані висновки.
Жменя волоських горіхів на сніданок може загострити мислення, але, як попередили вчені, чекати на блискавичне поліпшення пам’яті не варто.
Дослідження вчених Університету Редінга виявило, що вживання волоських горіхів вранці призводить до швидшої реакції на складні розумові завдання протягом дня. Однак ефекти проявляються тільки через шість годин після вживання – набагато пізніше, ніж більшість людей очікувала б, пише Studyfinds.
Під час експерименту, в якому взяли участь 32 людини віком від 18 до 30 років, випробовувані вперше з’їли на сніданок 50 грамів подрібнених волоських горіхів, змішаних з мюслі та йогуртом. Іншим разом вони з’їли майже такий самий сніданок, але замість волоських горіхів було масло.
Обидва прийоми їжі містили однакову кількість калорій, хоча сніданок із волоськими горіхами був унікальним, оскільки містив жирні кислоти омега-3 і рослинні сполуки, звані поліфенолами.
Після сніданку учасники проходили когнітивні тести на вихідному рівні і знову через 2, 4 і 6 годин. Ці тести вимірювали пам’ять, виконавчу функцію (розумові навички планування та самоконтролю) і настрій. Дослідники також реєстрували активність мозку і збирали зразки крові.
У завданнях, що вимірюють виконавчу функцію – розумові здібності, такі як зосередженість, ухвалення рішень і контроль імпульсів – люди незмінно реагували швидше після вживання волоських горіхів порівняно з контрольним сніданком.
Результати тестів для пам’яті виявили несподівану закономірність. У тестах на запам’ятовування слів учасники фактично показали гірші результати через дві години після вживання волоських горіхів порівняно з контрольним сніданком. Однак до шостої години все повністю змінилося – їдці волоських горіхів раптово показали кращу пам’ять, ніж контрольна група.
Сканування мозку дало додаткові підказки про ці ефекти. Показання ЕЕГ показали різні патерни мозкових хвиль залежно від умов, особливо в ділянках, пов’язаних з увагою і пам’яттю. Ті, хто їв волоські горіхи, показали сильнішу активність у певних діапазонах мозкових хвиль, що говорить про різні рівні розумової активності під час виконання завдань.
Аналізи крові виявили ще одну підказку: вищий рівень глюкози, але нижчий вміст жирних кислот після вживання волоських горіхів. Дослідники пояснили, що “невелике збільшення доступності може вплинути на доставку і засвоєння глюкози мозком у періоди високого когнітивного навантаження, тим самим покращуючи когнітивні здібності після прийому їжі”.
Вчені вважають, що користь волоських горіхів для мозку зумовлена їхнім унікальним поживним профілем – вони містять жирні кислоти омега-3, білкові сполуки і корисні рослинні хімічні речовини.
Таким чином, як зазначило видання, якщо ви розглядаєте волоські горіхи для здоров’я мозку, не очікуйте негайної користі для всіх розумових здібностей. Їхній вплив на пам’ять вимагає часу, щоб проявитися, в той час як поліпшення швидкості реакції та виконавчих функцій проявляється більш послідовно протягом дня.
Інші новини про користь горіхів
Раніше дієтологи назвали 7 найкорисніших для здоров’я людини горіхів. Так, вчені зазначили, що всі горіхи корисні, але серед них деякі вирізняються своїми особливими властивостями.