Ми любимо зелений чай і вживаємо його, бо знаємо про те, що він корисний. Але як саме? Відповіли експерти.
Видання Martha Stewart дізналося в експертів із харчування, у чому користь зеленого чаю. Цей чай виготовляється з рослини Camellia sinensis, родом із Китаю. Молоде листя сушать для виробництва білого чаю.
Зелений і чорний чай виробляють зі зрілого листя – різниця в обробці.
Зелений чай проходить мінімальну ферментацію, завдяки чому зберігає свіжий смак, а чорний повністю окислюється, набуваючи більш насиченого аромату.
Користь зеленого чаю
Зелений чай – один із найкорисніших напоїв. Він знижує ризик хронічних захворювань. Зелений чай багатий на антиоксиданти, особливо на епігалокатехін-галлат (EGCG), зазначає докторка філософії, дієтологиня і доцентка Бінгемтонського університету Ліна Бегдаче. Антиоксиданти захищають клітини від ушкоджень, викликаних окислювальним стресом, що сприяє здоровому старінню, знижує ризик хронічних захворювань і зміцнює здоров’я.
Підвищує рівень енергії. У чашці зеленого чаю міститься від 20 до 45 мг кофеїну – менше, ніж у чорному чаї (40-70 мг) або каві (95-200 мг). Також зелений чай містить L-теанін – амінокислоту, яка врівноважує дію кофеїну, забезпечуючи більш спокійну і зосереджену енергію.
Підтримує здоров’я мозку. Комбінація кофеїну, L-теаніну та EGCG робить зелений чай напоєм, корисним для мозку. Він покращує концентрацію, увагу і може захищати нейрони від пошкоджень, знижуючи ризик нейродегенеративних захворювань.
Можливі побічні ефекти
Хоча зелений чай безпечний для більшості, у великих кількостях він може викликати безсоння, тривожність або розлади шлунка. Людям із серцево-судинними захворюваннями, чутливістю до кофеїну, вагітним жінкам і жінкам-годувальницям, а також тим, хто вживає певні препарати (наприклад, ті, що розріджують кров), варто проконсультуватися з лікарем.
Чи є користь у зеленого чаю без кофеїну
Експерти заявляють, що так. Навіть без кофеїну зелений чай зберігає більшість антиоксидантів, хоча і в менших кількостях. Це чудовий варіант для тих, хто уникає кофеїну.
При цьому матча – ще краща. Вона готується шляхом розмішування порошку з листя зеленого чаю в гарячій воді. На відміну від звичайного чаю, ви вживаєте весь лист, а отже,отримуєте більше антиоксидантів, кофеїну і L-теаніну. Це посилює протизапальні та “мозкостимулювальні” властивості напою.
Як вибрати зелений чай
Краще вибирати розсипний чай – у ньому більше цільного листя. У пакетиках частіше містяться подрібнені частинки і пил, що свідчить про нижчу якість, пояснює сомельє з чаю Джі Чо, засновник Oh, How Civilized.
Інші новини про здоров’я
Раніше УНІАН повідомляв, що які 11 продуктів потрібно виключити зі свого раціону, щоб схуднути до літа. Звичайно ж, ідеться, зокрема, про піцу, чіпси. Але є й інші продукти.
Крім того, ми розповідали, скільки потрібно ходити на день і як. Таким захворюванням серця, як фібриляція передсердь, тахікардія або брадикардія, можна запобігти лише завдяки бадьорій ходьбі.