Четвер, 24 Квітня, 2025

BREAKING

Здоровʼя

М’ясо чи риба: що вибрати для здоров’я та стрункості

М'ясо чи риба: що вибрати для здоров'я та стрункості

Під час вибору продуктів для обіду чи вечері люди часто замислюються, що корисніше – м’ясо чи риба. Це особливо важливо для тих, хто ретельно планує свій раціон.

Раніше ми розповідали, у яких продуктах міститься омега 3.

Дослідницький інститут Швеції (RISE) вивчив це питання і дійшов висновку, що в лососеві, оселедці, анчоусах і мідії білка більше, ніж у курятині, свинині або яловичині. Відповідне дослідження вийшло в журналі Communications Earth & Environment.

Чому краще їсти рибу, ніж м’ясо

Щоб дізнатися, чи корисніше їсти рибу, ніж м’ясо, RISE досліджував 41 вид продуктів, використовуючи інформацію з чотирьох офіційних баз даних Швейцарії, Японії, Канади, а також Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН.

За словами одного з авторів дослідження Елінор Халлстрем, крім високого вмісту білка, риба є джерелом жирних кислот омега-3.

Найкращими є:

  • дика горбуша та нерка;
  • сардини, оселедець і анчоуси;
  • мідії та устриці.

Також морепродукти є виграшним варіантом з точки зору викидів парникових газів.

Як пише EL PAÍS, президент Іспанського товариства дієтології та харчових наук (SEDCA) Хесус Роман Мартінес заявляв, що морепродукти містять білок “дуже хорошої якості”. Дуже важливо, що вони також містять селен і йод – речовини, які людина не може виробляти самостійно і які їй необхідно споживати.

Водночас, риба менш жирна. За словами Еміліо Мартінеса, професора фізіології в Університеті Гранади (UGR) в Іспанії та члена Інституту харчування та харчових технологій університету, у цьому продукті максимум 12% жиру від загальної кількості порівняно з 30% – у м’ясі. Це нівелює будь-які сумніви в тому, що краще на дієті, м’ясо чи риба.

Для організму дітей радять обирати коропа і тілапію, які багаті на вітамін D, або атлантичну рибу-саблю з високим вмістом омеги-3.

Це ставить крапку в обговоренні, чи можна їсти рибу замість м’яса, щоб отримати всі необхідні поживні речовини.

Незважаючи на користь риби та інших морепродуктів із низьким вмістом натрію і насичених жирів, Халльстрьом стверджує, що “ми схильні споживати меншу кількість, ніж рекомендується”.

Іспанське Міністерство у справах споживачів радить вживати не менше трьох порцій риби на тиждень. Цей продукт менш популярний, оскільки м’ясо в більшості випадків дешевше за рибу. Виходом могло б стати глибоке заморожування морепродуктів у місці їх вилову. Це значно знизило б витрати.

Інше в категорії

Завантажити більше Завантаження...Більше нема статей